Fyra ska resa till Mars - för evigt

Publicerad
Uppdaterad
LONDON. Det ärofyllda uppdraget: Att åka dit ingen människa någonsin har varit. Haken: Du kommer aldrig att komma tillbaka.
Det är inget litet uppdrag NASA vill ge sina astronauter. Rymdcentret undersöker just nu om det går att skicka folk till Mars och andra liknande platser. Väl på plats skulle de utvalda skapa en permanent station och bli skickade förnödenheter från jorden. Nasa avslöjade i går att de redan har fått mer än fyra miljoner kronor i bidrag för att starta projektet, men de hoppas på fler finansiärer, skriver Daily Mail.

Bosätta sig i andra världar

- Rymdprogrammet riktar sig verkligen på att bosätta sig i andra världar, säger Peter Worden, chef på Nasas forskningscenter i Ames, Kalifornien.
Enligt honom kan människor bo på Mars redan 2030, och de fyra frivilliga som skickas upp kommer att bli kända som de första bosättarna på en annan planet än jorden.
Det finns bara en hake, vilken kanske får Christer Fuglesang och hans kollegor att dra öronen åt sig: De kommer aldrig tillbaka.
Kostnaden för att skicka upp fyra personer till Mars skulle landa på 40 miljarder kronor och det skulle helt enkelt bli för dyrt.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida