ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Aung San Suu Kyi och Fredrik Reinfeldt. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Aung San Suu Kyi och Fredrik Reinfeldt. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Här tar Aung San Suu Kyi ställning för Dawit

ANNONS:
FAKTA

AUNG SAN SUU KYI OCH BURMAS FRIHETSKAMP

1947

Aung San, pappa till Suu Kyi, mördas efter att ha vunnit Burmas första allmänna val. Dottern är då två år gammal och flyttar senare till England.

1988

Aung San Suu Kyi återvänder till Burma och moderns dödsbädd. Samtidigt utbryter våldsamma protester och Aung Sans dotter blir den självklara motståndsledaren i upproret mot den styrande militären.

1989

Aung San Suu Kyi sätts i husarrest i sitt residens i den dåvarande huvudstaden Rangoon.

1990

Hennes parti får 80 procent av rösterna i ett val som senare förklaras ogiltigt av den styrande militären.

1991

Nobels fredspris tilldelas Aung San Suu Kyi men på grund av husarresten får hennes make och två söner ta emot priset i Oslo.

1999

Maken insjuknar i cancer men han får aldrig träffa sin hustru innan han dör på grund av att Burmas regim nekar honom visum. Hon vågar inte lämna landet av rädsla för att hamna i exil.

2007

Under ledning av munkar startar den så kallade saffransrevolutionen. Tusentals fängslas, kloster vandaliseras och åtskilliga dödas när militär slår ned protesterna.

2008

I en folkomröstning om en ny konstitution påstår militärjuntan att valdeltagandet är 99 procent trots att cyklonen Nargis dragit fram över Burma dagen före. 92,4 procent av de som röstat ställer sig bakom grundlagen som bland annat hindrar Aung San Suu Kyi från att bli president eftersom hon varit gift med en utlänning. 25 procent av platserna i parlamentet garanteras också militären.

2010

De allmänna valen bojkottas av Aung San Suu Kyis parti och militärjuntans parti vinner majoriteten. Omvärlden är kritisk.

2011

Thein Sein, tidigare fjärdeman i militärjuntan, väljs till ny president.

2012

Aung San Suu Kyi väljs in som ledamot i parlamentet och sanktionerna mot Burma lättas.

Frihetskampen i Burma har på senare tid skildrats på svenska i boken ”En kamp för frihet. Aung San Suu Kyi och i Luc Bessons film ”The Lady”. Båda har hyllats av kritiker.

REINFELDTS BLIXTRESA TILL ASIEN

Statsministern besöker under ett drygt dygn Burma för att främja svensk handel, trycka på för ökade mänskliga rättigheter samt bland annat träffa Aung San Suu Kyi och Burmas president Thein Sein.

I samtalet med presidenten på måndagen säger Reinfeldt att han var skarp och markerade tydligt problemen med att det fortfarande finns politiska fångar och förföljelse av etniska minoriteter i landet. Han lovade också att dubbla biståndet.

På tisdagen fortsätter han till Indonesien för möte med presidenten. I hans följe finns i båda länderna en stor svensk näringslivsdelegation som hoppas på nya affärer.

Visa merVisa mindre

Aung San Suu Kyi är levande historia och beviset för att även den mest hårdföra militärdiktatur kan falla.

Nu engagerar hon sig för en annan politisk fånge – Dawit Isaak.

Efter att Expressen väckt frågan hos henne höll hon ett brandtal inför statsminister Fredrik Reinfeldt om den politiske fången, som suttit inlåst i elva år i Eritrea utan rättegång.

– Den här journalisten måste behandlas som en människa, säger Aung San Suu Kyi till Expressen.

Hon har varit en av världens mest kända samvetsfångar – och ett levande på att det finns hopp även om det ser hopplöst ut. Aung San Suu Kyi har suttit i husarrest i stora delar av sitt liv men till slut gav militärdiktaturen med sig och släppte både henne och greppet om landet.

Nu sitter den före detta politiska fången i parlamentet. Hon har fått ett brev från Expressens chefredaktör Thomas Mattsson om en annan samvetsfånge – Dawit Isaak – och uppenbarligen tagit intryck.

"Måste påpeka det"

När hon ställer upp på en spontan pressträff efter mötet med Fredrik Reinfeldt i Rangoon visar hon tydligt engagemang för den svenske journalisten, som suttit fängslad i elva år utan rättegång i Eritrea.

– När det handlar om mänskliga rättigheter måste det finnas en fast ståndpunkt. Den här journalisten måste först behandlas som en människa och sen måste han behandlas i enlighet med landets lagar. Om landets lagar inte håller internationell standard måste vi påpeka det, säger Aung San Suu Kyi.

– Jag vill verkligen föreslå att ni har seriösa diskussioner med de som är i position att släppa honom om vad det innebär för världen, och alla journalister, att en journalist fängslas på det här sättet.

"Bäst med samtal"

Hon står på trappan utanför sitt residens när hon håller brandtalet för Dawit Isaak. I samma hus satt hon fängslad av militärdiktaturen i 15 av drygt 20 år mellan 1989 och 2010. Samtidigt mördades, torterades och fängslades andra i oppositionen.

På frågan om hur Reinfeldt ska ”sätta press” på Eritreas regering värjer hon sig för ordet och ger i stället ett mjukare råd.

– Jag har lärt mig att det bästa är alltid att föra samtal. Om det inte går att måste du få dem att förstå vad det innebär. Folk måste förstå att ge och ta är vägen framåt i den här världen

Fredrik Reinfeldt till Expressen på plats i Burma:

– Det är klart att jag i grunden tror på hennes synsätt att man måste möta varandra men vårt dilemma är att härskaren i det här landet inte vill möta oss och har en väldigt bestämd uppfattning.

– Då är det svårt att nå fram till det som Aung San Suu Kyi sa om att hitta ett givande och tagande.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
TYCK TILL!

Gör svenska regeringen för lite för att få hem Dawit Isaak?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Gör svenska regeringen för lite för att få hem Dawit Isaak?

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: