ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Här lämnar Expressen över brevet om Dawit

ANNONS:

I dag har den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i 4 146 dagar - utan vare sig rättegång eller möjlighet till kontakt med sin familj.

Expressen lämnade under förmiddagen över ett brev ställt till Eritreas diktator Isaias Afewerki.

"Vi vill informera er om att tidningen Expressen kommer att fortsätta att kräva att ni omedelbart släpper Dawit Isaak", skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i brevet.

När Expressen tidigare har försökt överlämna brev med frågor om Dawit Isaaks situation och hälsotillstånd har tidningen blivit avfärdad i dörren. Men under tisdagen fick Expressen, efter upprepade påringningar hos ambassaden på Lidingö i Stockholm, möjlighet att lämna över ett brev från Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Brevet är ställt till Eritreas diktator. Budskapet är att Expressen kräver att Eritreas regering omedelbart släpper Dawit Isaak, och där han uttrycker sin oro för sin fängslade kollega.

"Vi kräver att han ska få komma till Sverige och återförenas med sin familj och få medicinsk vård", skriver Thomas Mattsson i brevet.

Kuppförsöket i Asmara

Under förra veckan stormade omkring 100 soldater departementsbyggnaden i staden Asmara under kuppförsök mot landets diktator Isais Afewerki. Inne i byggnaden tvingade de en person, som pekats ut som statstelevisionens direktör, att läsa upp ett meddelande i direktsändning. Budskapet var tydligt: De politiska fångarna i landet ska friges och konstitutionen från 1997 ska införas. Kort därefter slocknade kanalen, rapporterade nyhetsbyrån AFP, som ska ha fått sina uppgifter från diplomatkällor.

Kuppförsöket avfärdades dock några dagar senare av Girma Asmerom, Eritreas diplomat i Afrikanska unionen, rapporterade nyhetsbyrån AFP.

– Det var önsketänkande, sa Asmerom enligt AFP.

Poängteras bör dock att det är notoriskt svårt att få trovärdiga uppgifter från den slutna diktaturen i Afrika.

Greps 2001

Journalisten Dawit Isaak greps i september 2001 efter att ha rapporterat om regimkritiska grupper i Eritrea i den oberoende tidningen Setit, som han själv var med och startade. Hans familj bor i Sverige, och arbetar aktivt med organisationen Free Dawit som kämpar för att Dawit ska släppas.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
TYCK TILL!

Gör svenska regeringen för lite för att få hem Dawit Isaak?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Gör svenska regeringen för lite för att få hem Dawit Isaak?

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: