ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Robert Aschberg, Stina Dabrowski, Svante Weyler, Plura Jonsson och Ameilia Adamo stöttar Facebook-kampanjen om att få Dawit Isaak fri.
Robert Aschberg, Stina Dabrowski, Svante Weyler, Plura Jonsson och Ameilia Adamo stöttar Facebook-kampanjen om att få Dawit Isaak fri.

"Fruktansvärt att han  fängslats så länge"

ANNONS:
De stöder kampanjen "Dawit Isaak - fyratusen dagar i fängelse!":

Stina Dabrowski, Publicistklubbens ordförande

– 4 000 dagar sedan Dawit Isaak fängslades utan rättegång, det är lika ofattbart som grymt. Jag läste just Ingrid Carlbergs bok om Raoul Wallenberg och påmindes om hur flata svenska UD var i hans fall, vilket fick förödande konsekvenser. Publicistklubben ska göra allt som står i vår makt för att han ska friges, så att hans och familjens lidande äntligen får ett slut. Vi kräver att UD handlar med kraft!

 

Plura Jonsson, sångare Eldkvarn

– Självklart tycker jag att man ska släppa honom. Det är fruktansvärt att han sitter fängslad, och utan rättegång dessutom. Rent mänskligt är det fruktansvärt.

 

Amelia Adamo, chefredaktör

– Yttrandefriheten är en av de viktigaste saker vi har i en demokrati. Expressens kampanj för Dawit Isaak har varit fantastisk även om den inte har varit framgångsrik. Dawit Isaak har fängslats på grund av brist på yttrandefrihet, då måste vi stå upp för honom.

 

Robert Aschberg, journalist

– Det är skamligt att han sitter där. Svenska regeringen har varit klena i det här fallet. Jag tror att om han hade varit en svenskfödd vit man hade han varit fri för länge sen.

 

Svante Weyler, förläggare

– Det är i sig viktigt att journalister och andra som orättmätigt fängslats släpps fria. Det är också viktigt att visa på att det inte är någon skillnad mellan svenskar och svenskar. Är man svensk medborgare ska man ha det skydd som medborgarskapet ger. Den eritreanska regimen påstår ju att han inte är svensk. Det är viktigt att visa att vi anser att han är det.

Visa merVisa mindre

I morgon har den svenske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea i 4 000 dagar.

Expressen har under en längre tid kämpat för att Dawit Isaak ska släppas fri. Nu kan du visa ditt stöd genom att gå med i Facebookgruppen "Dawit Isaak - fyratusen dagar i fängelse!".

– Det är fruktansvärt att han har suttit fängslad så länge, och utan rättegång dessutom, säger Plura Jonsson, sångare i Eldkvarn, som stöttar kampanjen.

Den 23 september 2001 greps den svenske journalisten Dawit Isaak av eritreansk polis. Anledningen var att han och hans medarbetare på landets första oberoende tidning Setit öppet hade kritiserat regimen. Dawit Isaak och de övriga på redaktionen fängslades och har än så länge inte ställts inför rätta.

I morgon, den 5 september, har den svenske journalisten suttit 4 000 dagar, omkring 11 år, i eritreanskt fängelse. Expressen har sen hans fängslande engagerat sig i Dawit Isaaks fall. Nu kan du visa ditt stöd genom att gå med i Facebookgruppen "Dawit Isaak - fyratusen dagar i fängelse!".

"Fruktansvärt"

En av dem som är positiv till Facebookuppropet är Eldkvarns frontman Plura Jonsson.

– Det är fruktansvärt att han har suttit fängslad så läng, och utan rättegång dessutom. Självklart tycker jag att man ska släppa honom. Rent mänskligt är det fruktansvärt, säger Plura Jonsson.

Även förläggaren och journalisten Svante Weyler, har gått med i Facebookgruppen.

– Det är viktigt att visa att en människa som felaktigt fängslas måste friges men också för att visa att Dawit Isaak är svensk och ska skyddas av det som ett svenskt medborgarskap ger, säger han.

Även på Twitter kan du delta i kampanjen under hashtaggen #fyratusen.

Har du Facebook och vill gå med i gruppen: Gå in här.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
TYCK TILL!

Gör svenska regeringen för lite för att få hem Dawit Isaak?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Gör svenska regeringen för lite för att få hem Dawit Isaak?

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: