ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Eritreas OS-fanbärare ger Dawit sitt stöd

ANNONS:
Dawit har suttit inlåst elva år

I dag är det exakt elva år sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslades.

Expressen har i flera stora reportage och kampanjer uppmärksammat det omänskliga i att han hålls fånge, utan åtal eller rättegång, för att han stått upp för det fria ordet.

Läs vår rapportering på:

expressen.se/nyheter/free-dawit

Visa merVisa mindre

LONDON. Löparen Weynay Ghebresilasie, 18, lurade sina landsmän i den eritreanska truppen.

Han lämnade OS-byn - och kom aldrig tillbaka.

Nu får han stanna i Storbritannien och kritiserar öppet regimen i hemlandet.

Om den svenske journalisten Dawit Isaak - som i dag suttit fängslad i 11 år utan rättegång - säger han:

- Jag tycker att det är fel.

Spåren efter OS i London är på väg att försvinna och de tusentals atleter som i två veckor kämpade om medaljer har rest tillbaka till sina hemländer. Men inte alla.

Weynay Ghebresilasie, hinderlöparen som bar flaggan för Eritrea under invigningen på Olympiastadion, återvände aldrig hem.

OS-äventyret kunde ha slutat den 3 augusti när Weynay Ghebresilasie blev utslagen efter att ha sprungit in som tia i sitt försöksheat på 3 000 meter hinder. Men den 12 augusti hade truppen bestämt att de skulle gå för att se maratonloppet. Då passade Weynay Ghebresilasie på att stanna kvar i OS-byn, han hittade på en undanflykt och sa att han skulle komma senare.

När de andra försvunnit packade han sin väska.

"Jag älskar Eritrea"

Nu sitter vi vid ett löparspår i en av Londons parker. Han har försökt hålla sig borta den senaste tiden och har fått sova i en lägenhet i norra England. Hans ansikte är allvarligt när han berättar om hur han bestämde sig för att överge sina landsmän, ta sina saker - och fly.

- Jag gick ut ur OS-byn och bort mot köpcentret som ligger där. Sedan tog jag ett tåg, jag valde bara ut ett slumpvis. På tåget träffade jag en eritrean som jag aldrig sett förut. Vi började prata och sedan fick jag sova hos honom, säger Weynay Ghebresilasie.

Kritiserad regim

Han säger att det krävdes mycket mod och var ett svårt beslut att fly från sitt land.

- Jag älskar Eritrea, det är mitt land. Jag älskar landet mer än något annat. Men den politiska ledningen har förstört landet. Det går inte att leva där.

Den politiska ledningen han syftar på är presidenten, Isaias Afewerki. Hans regim kritiseras ofta för bristen på demokrati och för att ha tystat och stängt regimkritiska tidningar. Flera journalister, bland dem svenska Dawit Isaak, har också fängslats utan att ha ställts inför rätta.

"Jag kunde inte resa tillbaka" HÄr skriver Weynay Ghebrelilasie på för Dawit Isaak. Foto: Foto: Nina Eirin Rangøy HÄr skriver Weynay Ghebrelilasie på för Dawit Isaak. Foto: Foto: Nina Eirin Rangøy

Det var en dröm som gick i uppfyllelse när Weynay fick veta att han skulle delta i OS.

- Att tävla och att få representera mitt land är det stoltaste ögonblicket i mitt liv. Jag drömde om att få komma till OS och det gjorde jag. Men när jag kom hit till London kände jag att jag hade fått nog. Jag kunde inte resa tillbaka, säger han.

- Jag tror att det är en stor förlust för det eritreanska folket som gillar idrott, att jag vill stanna här. Jag är en bra idrottare.

Weynay förklarar att han fattade beslutet dels på grund av förutsättningarna han fick som elitidrottare, men också för att han är missnöjd med hur landet styrs och att han, liksom många andra unga män, tvingas in i det militära.

- I Eritrea är jag först och främst militär. Jag har familj, jag har barn, jag har sambo. Men det finns ingen framtid där. Jag kan inte utöva min idrott ordentligt. Det finns inga möjligheter och jag är så trött på att vara en krigare. Jag vill bara ha ett bra liv.

"De skulle straffas"

Sedan han lämnade OS-byn har han inte haft kontakt med sin familj. Han saknar dem och mår dåligt av inte kunna höra deras röster. Men det har inte varit möjligt att ha kontakt, av säkerhetsskäl.

- Om jag ringer är jag rädd att något ska hända dem. Det finns två alternativ. Antingen hamnar de i fängelse eller så får de böter och måste betala väldigt mycket pengar. De skulle straffas för vad jag har gjort.

Han hoppas att familjen en dag ska kunna komma till Storbritannien och leva med honom där.

Först ska allt pappersarbete bli klart med hans eget asylärende. Han har de senaste dagarna fått veta att han kommer att få stanna.

- Jag har fått uppehållstillstånd. Nu vill jag först och främst leva ett fridfullt liv. Efter det har jag stora förhoppningar om att bygga vidare på min karriär.

Utöver familjen, vad saknar du mer i Eritrea?

- Jag saknar mest folket i Asmara. Och stämningen där.

Det var i Asmara Dawit Isaak var med och startade tidningen Setit - och det är också där han ska sitta i fängelset Eiraeiro.

"Jag tycker att det är fel"

När jag frågar Weynay Ghebresilasie om Isaaks öde, och om de övriga journalister som fängslats och vad han känner till om det skakar han på huvudet.

- Det kommer aldrig ut någon information i mitt land. Jag hade aldrig hört talas om de fängslade journalisterna och jag vet ingenting om de som blir arresterade utan att få en rättegång. Det är så den politiska ledningen fungerar. Vi får inte veta någonting.

Vad tycker du om att han sitter inlåst under dessa förutsättningar?

- Om någon anklagas för brott så ska de ställas inför domstol. Så borde det vara. Men det som jag hört nu är att han inte har blivit åtalad på ett korrekt sätt och inte haft tillgång till advokater eller besök. Jag tycker att det är fel.

Weynay Ghebresilasie tvekar inte när han får höra om Expressens kampanj för Dawit Isaak och fattar pennan för att skriva på.

- Det handlar om mänskliga rättigheter.

Han skriver en hälsning till Dawit Isaak på tigrinska innan han sätter sin signatur längst ner på dokumentet.

Det står:

"Jag önskar dig en säker frigivning från fängelset och att du får återförenas med din familj."

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
TYCK TILL!

Gör svenska regeringen för lite för att få hem Dawit Isaak?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Gör svenska regeringen för lite för att få hem Dawit Isaak?

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: