Karin Olsson delar ut pennor vid Sergels torg i Stockholm. Foto: Anna-Lena Mattsson
Karin Olsson delar ut pennor vid Sergels torg i Stockholm. Foto: Anna-Lena Mattsson

4 000 slag för Dawit Isaaks rätt till frihet

Publicerad

4 000 dagar i fångenskap - 4 000 dagar utan möjlighet att göra sin röst hörd.

För var och en av de dagar Dawit Isaak har suttit fängslad utan möjlighet till rättegång delade Expressen i går ut pennor till 4 000 svenskar för att visa på hur viktigt det fria ordet är.

- Jag hoppas att vi tillsammans kan bli dropparna som urholkar stenen, sa organisationen Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter i sitt tal under en ceremoni för den fängslade journalisten.

För att hedra den svensk-eretrianske journalisten Dawit Isaak som i snart elva år har suttit fängslad utan rättegång delade Expressen under gårdagen ut 4 000 pennor runtom i Sverige. Dawit Isaak är svensk medborgare, och återvände till Eritrea för att starta den oberoende tidningen Setit.

För det straffades han - och har nu suttit fängslad i 4 001 dagar utan möjlighet till rättegång eller något som helst försvar. 4 001 dagar utan möjlighet att göra sin röst hörd och föra fram de åsikter han under hela sitt yrkesverksamma liv kämpat för.

"Betyder väldigt mycket"

- Jag blir glad när journalister och medier uppmärksammar Dawit Isaaks fall. Då känns det som om han lever. Det här betyder väldigt mycket för mig, säger människorättsaktivisten, debattören och Dawit Isaak-priset-vinnaren Meron Estefanos som under gårdagen deltog i en ceremoni för Dawit Isaak i ABF-huset i Stockholm.

Under hela dagen i går delade Expressens journalister ut pennor i Malmö, Göteborg och Stockholm.

- Eftersom Dawit Isaak inte själv kan skriva hoppas vi att några av de 4000 svenskar som fick en penna använder den för att slåss för yttrandefriheten, säger Christina Lundell, projektledare på Expressen.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida