ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Karin Olsson delar ut pennor vid Sergels torg i Stockholm. Foto: Anna-Lena Mattsson
Karin Olsson delar ut pennor vid Sergels torg i Stockholm. Foto: Anna-Lena Mattsson

4 000 slag för Dawit Isaaks rätt till frihet

ANNONS:

4 000 dagar i fångenskap - 4 000 dagar utan möjlighet att göra sin röst hörd.

För var och en av de dagar Dawit Isaak har suttit fängslad utan möjlighet till rättegång delade Expressen i går ut pennor till 4 000 svenskar för att visa på hur viktigt det fria ordet är.

- Jag hoppas att vi tillsammans kan bli dropparna som urholkar stenen, sa organisationen Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter i sitt tal under en ceremoni för den fängslade journalisten.

För att hedra den svensk-eretrianske journalisten Dawit Isaak som i snart elva år har suttit fängslad utan rättegång delade Expressen under gårdagen ut 4 000 pennor runtom i Sverige. Dawit Isaak är svensk medborgare, och återvände till Eritrea för att starta den oberoende tidningen Setit.

För det straffades han - och har nu suttit fängslad i 4 001 dagar utan möjlighet till rättegång eller något som helst försvar. 4 001 dagar utan möjlighet att göra sin röst hörd och föra fram de åsikter han under hela sitt yrkesverksamma liv kämpat för.

"Betyder väldigt mycket"

- Jag blir glad när journalister och medier uppmärksammar Dawit Isaaks fall. Då känns det som om han lever. Det här betyder väldigt mycket för mig, säger människorättsaktivisten, debattören och Dawit Isaak-priset-vinnaren Meron Estefanos som under gårdagen deltog i en ceremoni för Dawit Isaak i ABF-huset i Stockholm.

Under hela dagen i går delade Expressens journalister ut pennor i Malmö, Göteborg och Stockholm.

- Eftersom Dawit Isaak inte själv kan skriva hoppas vi att några av de 4000 svenskar som fick en penna använder den för att slåss för yttrandefriheten, säger Christina Lundell, projektledare på Expressen.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
TYCK TILL!

Gör svenska regeringen för lite för att få hem Dawit Isaak?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Gör svenska regeringen för lite för att få hem Dawit Isaak?

ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: