Fredrick Federley. Foto: Nils Petter Nilsson
Fredrick Federley. Foto: Nils Petter Nilsson

Fredrick Federley vill inte riva upp lagen

Publicerad
Uppdaterad
Centerpartisten Fredrick Federley grät i riksdagen på grund av sin tveksamhet mot FRA-lagen.
Men han röstade ja - och tänker inte sälla sig till de sex folkpartisterna som nu vill riva upp lagen.
- Det finns ingen anledning nu att diskutera det annat än i samtal med regeringen, säger Fredrick Federley till Expressen.se.
Fredrick Federley var skeptisk mot FRA-lagen, men valde tilll slut att följa partilinjen.
Han har fått massiv kritik för sitt ställningstagande: kallats för "Fegerley" och bland annat hånats i en sång utlagd på Youtube.
Folkpartisternas beslut att gå emot alliansens linje får honom inte att vackla. Han vill fortsätta påverka lagens utformning - men internt.
– Det krav ledamöterna från folkpartiet för fram är rimligt. Men jag hoppas att regeringen är beredd att diskutera det internt i de samtal vi ska ha till hösten.
– Både min och Annie Johanssons ambition är att med full kraft arbeta för att stärka integritetsskyddet i höstens arbete.

"Allt att vinna"

Tillsammans med andra skeptiker fick han i juni till stånd en återremittering av lagförslaget. – Regeringen har allt att vinna till alla goda förslag som förs fram, säger Fredrick Federley.
FRA-lagen röstades igenom i riksdagen för en månad sen efter att vissa integritetsskyddande tillägg gjorts. Bland annat finns en kontrollstation år 2011 och en kommitté som båda har som uppgift att följa FRA:s arbete ur ett integritetsperspektiv.
– Vi kom så långt vi kunde i det skedet, kommenterar Fredrik Federley ändringarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag