ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Förundersökning om polisskott läggs ned

ANNONS:
Läs mer

En polisman sköt och dödade den 26-årige rånaren.

På fredagen beslutade åklagare Kay Engfeldt att lägga ner förundersökningen avseende polisens insats vid rånet i Södertälje.

"Gärningarna är inte brottsliga utan ryms således inom den lagliga rätt att använda våld", skriver Kay Engfeldt i sitt beslut.

26-åringen träffades i huvudet av polisens skott när rånarna var på väg att fly platsen efter rånet förra fredagen.

Händelsen har utretts av vice chefsåklagare Kay Engfeldt vid riksenheten för polismål.

På fredagen kom beslutet att ärendet läggs ner.

Enligt Kay Engfeldts utredning, som bland annat bygger på polismännens vittnesmål och på filmer och bilder från platsen, uppfattade den polismannen som avlossade det första skottet att den rånare som senare dog var utrustad med ett automatvapen som riktades mot honom.

Enligt utredningen ska ytterligare minst en av rånarna ha riktat vad som såg ut som ett automatvapen mot poliserna.

Totalt var det enligt utredningen tre poliser som sköt mot rånarna.

"Min bedömning är att ingen av de tre polismän som avlossat sina tjänstevapen i samband med ingripandet har begått något uppsåtligt brott. De har inte heller agerat grov oaktsamhet, oaktsamt, oförsvarligt eller felaktigt i något avseende som skulle kunna medföra ett straffrättsligt ansvar för någon av dem", skriver Kay Engfeldt i beslutet.

"Inte brottsliga"

Kay Engfeldt stöder sig på 10 § första stycket punkt 2 polislagen. Den säger att en polisman får använda våld om "någon som ska häktas, anhållas eller annars med laga stöd ska berövas friheten försöker undkomma, eller polismannen annars möts av motstånd när han ska verkställa ett sådant frihetsberövande".

Kay Engfeldt konstaterar:

"Gärningarna är inte brottsliga utan ryms således inom den lagliga rätt att använda våld som tillkommer en polisman som gör ett ingripande av nu aktuellt slag" skriver åklagaren Kay Engfeldt i sitt beslut.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: