Terrorforskaren Magnus Ranstorp har tidigare arbetat i Kanada. Foto: Sven LindwallTerrorforskaren Magnus Ranstorp har tidigare arbetat i Kanada. Foto: Sven Lindwall
Terrorforskaren Magnus Ranstorp har tidigare arbetat i Kanada. Foto: Sven Lindwall
Sex personer dödades och åtta skadades i vad som verkar vara en koordinerad attack i en moské i Quebec City under söndagskvällen. Foto: Radio CanadaSex personer dödades och åtta skadades i vad som verkar vara en koordinerad attack i en moské i Quebec City under söndagskvällen. Foto: Radio Canada
Sex personer dödades och åtta skadades i vad som verkar vara en koordinerad attack i en moské i Quebec City under söndagskvällen. Foto: Radio Canada
Två personer ska ha gripits. Foto: Mathieu Belanger / REUTERSTvå personer ska ha gripits. Foto: Mathieu Belanger / REUTERS
Två personer ska ha gripits. Foto: Mathieu Belanger / REUTERS
Orsakerna bakom attacken är okända. Foto: Francis Vachon / AP / TTOrsakerna bakom attacken är okända. Foto: Francis Vachon / AP / TT
Orsakerna bakom attacken är okända. Foto: Francis Vachon / AP / TT

Forskaren: Kanada kommer inte sluta sig

Publicerad

Terrordådet i kanadensiska Quebec kommer inte att leda till att landet sluter sig.

Det tror terrorforskaren Magnus Ranstorp som tidigare arbetat i Kanada.

– Jag tror att de har en förmåga att enas. Kanada ett sätt som är mer likt det europeiska när de ska hantera den här typen av frågor, säger Ranstorp.

Sex personer dödades och åtta skadades i vad som verkar vara en koordinerad attack i en moské i Quebec City under söndagskvällen.

Både polisen och landets premiärminister Justin Trudeau har gått ut och sagt att det rör sig om ett misstänkt terrorbrott.

"Kan vara flera olika motiv"

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är inne på samma spår men påpekar att man ännu inte vet det exakta motivet som ligger bakom attacken.

– Det kan vara både rasistiska, högerextrema och islamofobiska motiv som ligger bakom detta. Individer kan ha utnyttjat den uppiskade stämningen i grannlandet USA, säger Magnus Ranstorp.

Kanada är ett land med många minoriteter och som är känt för sitt toleranta och öppna synsätt. Detta var även något som premiärministern Justin Trudeau påpekade i ett uttalande strax efter dådet i moskén.

"Kan enas"

Landet har även varit förskonat från större terrorattacker tidigare. Magnus Ranstorp tror inte att söndagens attack mot moskén kommer leda till en mer sluten och hårdför politisk linje.

Han har tillsammans med sin forskningsgrupp på Försvarshögskolan samarbetat med kanadensiska myndigheter för att förebygga våldsbejakande extremism - och drar paralleller till det europeiska sättet att hantera terrorism.

– Jag tror att de har en förmåga att enas. De har ett sätt som är mer likt det europeiska när de ska hantera den här typen av frågor. Det är att sätta dådet i rätt kontext och att vara medveten om vad terrorismen försöker göra, säger Ranstorp och fortsätter:

– I och med att man har en medvetenhet om detta och en hög grad av tolerans får man en bättre motståndskraft.

Går inte i USA:s fotspår

Trots att man i grannlandet USA går i motsatt riktning och att den nyvalde presidenten Donald Trump nu inför strängare invandringslagar finns det enligt Ranstorp en liten risk att samma situation utvecklas i Kanada.

– Det som sker i USA har en omedelbar påverkan på det som sker i Kanada, det ser vi bland annat med den ökade polariseringen. Självklart kan det spilla över till Kanada, men jag tror att kanadensarna kan hantera detta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag