ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Forskaren: Han måste ha svalt giftet

ANNONS:
Tidigare artiklar
Läs mer
Visa flerVisa färre
Polonium 210 är dödligt i doser som är mycket, mycket mindre än ett gram.
Men det förutsätter att offren fått i sig ämnet genom att svälja det eller andas in det.
Det förklarar Henrik Ramebäck, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Umeå. - Jag har inte tidigare hört talas om fall där man använt polonium på det här sättet, säger Henrik Ramebäck. De klassiska gifterna är annars arsenik och tallium.

Polonium är radioaktivt

Polonium 210 drabbar offret både genom att det är giftigt och genom att det är radioaktivt. Litvinenko verkar dock inte ha dödats av gifteffekten, utan av den radioaktiva effekten. Det är ingen risk för personalen som vårdade Litvinenko på sjukhuset. - Alfapartiklarnas räckvidd är bara några centimeter i luft, säger Henrik Ramebäck. - Därför är det inte farligt att hantera polonium. Strålningen absorberas förmodligen av yttersta hudlagret.

Måste ha lagts i maten

Offret måste få i sig polonium genom att svälja det eller andas in det. Polonium är metalliskt i konsistensen, men kan lösas till vätskeform. Därigenom kan det lätt ha smugits ner i något som Litvinenko ätit eller druckit. Polonium verkar genom att immunförsvaret bryts ner. Ämnet angriper också offrets njurar, lever och mjälte. Det gör vidare att hans hår faller av. Det är ett naturligt ämne, som finns i jordskorpan, en sönderfallsprodukt från uran 238. - En rökare får bland annat i sig polonium 210 genom cigarettröken, berättar Henrik Ramebäck.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: