Forskaren: Han måste ha svalt giftet

Publicerad
Uppdaterad
Polonium 210 är dödligt i doser som är mycket, mycket mindre än ett gram.
Men det förutsätter att offren fått i sig ämnet genom att svälja det eller andas in det.
Det förklarar Henrik Ramebäck, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Umeå. - Jag har inte tidigare hört talas om fall där man använt polonium på det här sättet, säger Henrik Ramebäck. De klassiska gifterna är annars arsenik och tallium.

Polonium är radioaktivt

Polonium 210 drabbar offret både genom att det är giftigt och genom att det är radioaktivt. Litvinenko verkar dock inte ha dödats av gifteffekten, utan av den radioaktiva effekten. Det är ingen risk för personalen som vårdade Litvinenko på sjukhuset. - Alfapartiklarnas räckvidd är bara några centimeter i luft, säger Henrik Ramebäck. - Därför är det inte farligt att hantera polonium. Strålningen absorberas förmodligen av yttersta hudlagret.

Måste ha lagts i maten

Offret måste få i sig polonium genom att svälja det eller andas in det. Polonium är metalliskt i konsistensen, men kan lösas till vätskeform. Därigenom kan det lätt ha smugits ner i något som Litvinenko ätit eller druckit. Polonium verkar genom att immunförsvaret bryts ner. Ämnet angriper också offrets njurar, lever och mjälte. Det gör vidare att hans hår faller av. Det är ett naturligt ämne, som finns i jordskorpan, en sönderfallsprodukt från uran 238. - En rökare får bland annat i sig polonium 210 genom cigarettröken, berättar Henrik Ramebäck.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag