ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Så här ser den ut, Saturnusmånen Titans jordyta.
I går kväll samlades forskare i Uppsala för att de första bilderna på storbilds-tv.
Så här ser den ut, Saturnusmånen Titans jordyta. I går kväll samlades forskare i Uppsala för att de första bilderna på storbilds-tv.

Forskare: Titans yta är som brylépudding

ANNONS:
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre
Föreställ dig en orange, iskall värld, täckt av ett lager metangasdimma. Ytan påminner om en flodbädd, beströdd med mörka, isbergsliknande stenar.
Så ser det ut på Saturnus måne Titan.
Data från den europeiska rymdsonden Huygens, som landade på Titan i fredags efter en sju år lång resa, för tankarna till ett science fiction-landskap. Ändå är det här som forskarna hoppas hitta svar på hur livet på jorden kan ha uppstått. På lördagen berättade forskarna som är inblandade i projektet, värt 21 miljarder kronor, om vad de fått veta hittills om Saturnusmånens atmosfär, sammansättning och landskap. Sonden hejdades med fallskärmar när den började närma sig ytan och kunde under två timmar singla ner mot ytan och skicka information till ett kontrollcenter i Darmstadt i Tyskland. Väl nere på ytan överlevde den farhågor om en snabb död och fortsatte att sända i två timmar – fyra gånger längre än planerat.

Sand eller lera?

Sonden hade utrustning med sig som förutom att mäta månens sammansättning spelade in ljud och lyste upp omgivningen på jakt efter tecken på en flytande yta. En tolkning av information från ett av instrumenten antydde att månens yta liknar sand eller lera. - Vi tror att det här kan vara ett material som består av ett tunt skal, följt av en region med ganska enhetlig konsistens, sade John Zarnecki, forskaren med ansvar för experimenten om Titans yta, i en tv-sänd presskonferens från den europeiska rymdorganisationen ESA:s kontrollcenter i Darmstadt. En av Zarneckis kollegor hade föreslagit en annan liknelse: brylépudding. Titan tros vara den enda månen i vårt solsystem som har en atmosfär. Månen är större än planeten Merkurius. Ett av mysterierna med Titan är de enorma mängder metangas som omger den, och som har gett upphov till spekulationer om att det kan finnas hav av gasen på eller under ytan.

Strandlinje

En panoramabild från Titan visade vad som såg ut att vara ett kustområde med stråk av dimliknande moln strax ovanför ett rotliknande bäcksystem i inlandet. - Det är nästan omöjligt att motstå spekulationen att det är en dräneringskanal, att det är en strandlinje vi ser, sade Marty Tomasko, professor vid University of Arizona och forskaren som leder bildforskningen. Svensken Malcolm Fridlund, statsastronom på ESA, gav ett hisnande framtidsperspektiv för den forskning som rymdfärdens datainsamling kan resultera i. - Det här ger oss en möjlighet att klara ut om vi är ensamma i universum. Inte för att vi väntar oss att hitta liv på Titan, det är en ganska otrevlig plats. Men en gång var Jorden också en otrevlig plats men här uppstod liv. Vi kanske kan säga något om hur livet uppstod, det är en av de viktigaste frågorna för oss, sade han till TT i fredags.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: