Foto: Fredrik Persson
 Foto: Fredrik Persson

Forskare mörkade bieffekter om vaccin - utreds

Publicerad
Uppdaterad
Finska läkare hade forskat om kopplingen mellan svininfluensavaccin och narkolepsi i flera månader.
Men de lät bli att offentliggöra vad de visste - för att hamna i tidningen, enligt Yle.
- När det kommer till vetenskapliga tidskrifter är det mycket viktigt att man inte talar om resultaten i förväg, annars publiceras de inte, säger neurologen Markku Partinen till Yle.
Flera fall där svininfluensavaccinet Pandemrix misstänks ha orsakat narkolepsi hos barn och ungdomar utreds nu i både Sverige och Finland.
Till skillnad från i Sverige har massvaccinering pågått fram till början av veckan. I tisdags beslutade man att sluta med det tills vidare.

Ville publiceras i tidning

Nu berättar läkaren Markku Partinen vid Helsingfors sömnklinik att han ingått i en grupp som forskat kring problemet.
För att få bli publicerade i en internationell vetenskaplig tidskrift valde de att inte berätta om sin forskning offentligt.
Dock säger Markku Partinen att de hört av sig till myndigheterna "innan sommarlovet" utan att få någon respons.
– Jag fick känslan av att det inte uppmärksammades. Då börjar man undra om myndigheterna har något att dölja, säger Markku Partinen till Hufvudstadsbladet.
Vid en ny kontakt i juli meddelade myndigheterna att de vill ha en skriftlig anmälan.

Nu utreds forskarna

Markku Partinen anser dock att det inte är hans jobb att fylla i en anmälan utan ett telefonsamtal borde räcka.
Nu begär finska omsorgsministern Paula Risikko att han och de andra läkarna i gruppen ska utredas.
Enligt ministerna kan de ha försummat sin plikt att anmäla biverkningar av vaccinet till myndigheterna.
Enligt finska lag är läkare skyldiga att rapportera om biverkningar om det finns en smittorisk, eftersom narkolepsi inte smittar anser läkarna att de inte behövde fylla i en anmälan.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida