Forskare anklagas för rasism mot vita

Publicerad
Uppdaterad
En strid om vad som räknas som rasism pågår vid Stockholms universitet. Tobias Hübinette, doktorand i koreanska, granskas för sina texter om vita män.
Fallet ställer känsliga frågor på sin spets, skriver Svenska Dagbladet: Vad får en forskare egentligen skriva under med sin akademiska titel? Och är grova generaliseringar om vita män rasism? Texterna är inlägg i debatten om internationella adoptioner och västvärldens dominans över Asien. Bland annat kallas svenska mäns äktenskap med asiatiska kvinnor för pedofila böjelser. Kritiken mot Hübinette kommer från såväl privatpersoner som tunga akademiker.

Inte hets mot folkgrupp

Universitetets egna jurister har kallats in för att granska de aktuella texterna och slutsatsen hittills är att de inte innebär förtal eller hets mot folkgrupp. Därmed, tror professor Hans Aili, att utredningen kan bli en kort affär. - Han (Hübinette) är både produktiv och skärpt. Avhandlingen är, har jag förstått, mycket solid, säger Aili till SvD.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag