ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Den förra moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson sågar både Moderaterna och partiledaren fredrik Reinfeldt i sin nya bok Knapptryckarkompaniet. "Vi ledamöter fungerar mest som statister, som något vackert att visa upp när demokratin behöver ett ansikte", skriver hon. Foto: STELLA PICTURES Obs: Montage
Den förra moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson sågar både Moderaterna och partiledaren fredrik Reinfeldt i sin nya bok Knapptryckarkompaniet. "Vi ledamöter fungerar mest som statister, som något vackert att visa upp när demokratin behöver ett ansikte", skriver hon. Foto: STELLA PICTURES Obs: Montage

Förra riksdagsledamoten sågar Reinfeldt

ANNONS:
Den moderata partikulturen i riksdagen bygger på tystnad och lydnad.
Det hävdar den förra moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson i sin nyutkomna bok.
- Man har inte ett dugg att säga till om, säger hon till Expressen.se.
Det händer att självständiga ledamöter möts av utskällning och ifrågasättande inför hela riksdagsgruppen. Partikulturen präglas av makt och misstänksamhet. Särskilt bråkiga ledamöter möts av öppen utskällning från partiledaren Fredrik Reinfeldt. Den bilden ger den förra moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson i boken, enligt TT.
Boken heter Knapptryckarkompaniet och skildrar Anne-Marie Pålsson erfarenheter som riksdagsledamot under två mandatperioder. Det är en mycket pessimistisk skildring av riksdagsledamöternas roll och inflytande.
"Vi ledamöter fungerar mest som statister, som något vackert att visa upp när demokratin behöver ett ansikte", skriver hon.
Men Anne-Marie Pålsson betonar att hon inte är ute efter att hänga ut Moderaterna.
– Min huvudambition med den här boken är att få fart på ett samtal om demokratin och riksdagens ställning i demokratin. Det ser ungefär likadant ut i alla partier, säger hon till Expressen.se.

Ribban sänktes

Pålsson kom in i riksdagen 2002 och upplevde redan under oppositionsåren att det var lågt i tak i partiet med begränsade möjligheter för enskilda ledamöter att komma till tals och påverka. Men det var ingenting mot hur det blev den andra mandatperioden när Fredrik Reinfeldt blev statsminister.
"Då sänktes ribban ytterligare. Frihetsgraden var noll och utrymmet för egna ställningstaganden obefintligt", skriver Pålsson enligt TT.
– Då hamnade vi i maktställning. När man sitter i opposition finns det ett visst utrymme att agera. Det handlar om att kritisera motståndaren och då kan man välja vägarna själv. Men när du sitter som underlag för regeringsmakten, har du egentligen bara en uppgift – att se till att regeringens politik drivs igenom i riksdagen, säger hon.
Anne-Marie Pålsson beskriver ett tillfälle när den moderata riksdagsgruppen försökte hävda sin mening i samband med beslutet om FRA-lagen:
Då möttes den av statsministerns ord: "Vad tror ni att ni är? Ett remissorgan? Som får tycka vad ni vill? Ni är här för att genomföra regeringens politik och inget annat", hävdar Anne-Marie Pålsson att Fredrik Reinfeldt ska ha sagt.
Anne-Marie Pålsson beskriver hur Reinfeldts ord gjorde henne bedrövad. "Det jag misstänkt länge och det som många hävdat – att vi bara är ett lydigt transportkompani – fick jag nu svart på vitt på av min egen partiledare."
Hon beskriver hur den tidigare så positiva inställningen till Fredrik Reinfeldt fick sig en rejäl törn. Många i gruppen gav uttryck för sin besvikelse. "Det var som om förtrollningen hade brutits, och efter det handlade det bara om att stålsätta sig mot nya maktuttryck från partiledarens sida", skriver hon.
– Det var inte roligt. Det var något av det mest obehagliga jag varit med om, säger hon till Expressen.se.
Tycker du att det är okej att uttrycka sig på det sätt som du hävdar att Reinfeldt gjorde?
– Nej, jag tycker inte det. Jag tycker att man ska välja sina ord. Det var en hätsk stämning, regeringen var ny, man var angelägen om att driva igenom detta, motståndet var hårt i riksdagsgruppen.
Har du personligen blivit utskälld av Reinfeldt?
– Vad jag själv har erfarit vill jag inte ventilera. Det tycker jag är ointressant i sammanhanget.
Anne-Marie Pålsson gick ur Moderaterna i våras, i samband med att hon återvände till sitt universitetsjobb i Lund.
– Jag tycker inte om att vara med i ett parti som inte berättar var man får sina pengar i från. Vi är extrema i Sverige genom att tillåta den här slutenheten om pengar.
Det låter som att du kände dig ganska maktlös under åren i riksdagen.
– Ja, det är klart. Man har inte ett dugg att säga till om. Den makten som riksdagen har, den har shanghajats av partieliterna.
Vad tycker du om Moderaterna i dag?
– Jag tycker att Fredrik Reinfeldt har gjort ett bra jobb som statsminister. Partiet har gjort precis det som krävs. Ska du vinna makten måste du vinna makten om mittenväljarna – det är precis vad Moderaterna har gjort.
Statsminister Fredrik Reinfeldt avböjer att kommentera kritiken från Anne-Marie Pålsson.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: