Första matchen på fyra år. 29-åringen hade inte varit på en landskamp på fyra år. Han beskriver sig själv som en vanlig kille som gillar fotboll och öl. Men just i förrgår blev den kombinationen katastrofal. Foto: PETRA JONSSON och SCANPIX
Första matchen på fyra år. 29-åringen hade inte varit på en landskamp på fyra år. Han beskriver sig själv som en vanlig kille som gillar fotboll och öl. Men just i förrgår blev den kombinationen katastrofal. Foto: PETRA JONSSON och SCANPIX

"Förlåt, Sverige"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Han är den mest hatade personen i Skandinavien just nu.
Den 29-årige dansken, som bor i Göteborg, inser det själv efter hans överfall på domaren i EM-kvalmatchen mellan Sverige och Danmark i lördags.
Exklusivt för Expressen berättar han om vad som egentligen hände, natten på akuten, mardrömmen som han vaknade till och flickvännens tröst.
- Jag förtjänar mitt straff, säger 29-åringen.
Expressen träffade 29-åringen i går kväll, ganska precis ett dygn efter skandalscenerna på Parken i Köpenhamn. Han vädjar om att få vara anonym.

"Jag vill glömmas bort"

– Jag vill att mitt ansikte ska glömmas bort, säger han.
Hans önskan lär inte bli uppfylld på ett bra tag. Efter matchen har bilderna på överfallet på domaren sänts ut över hela världen. Publicerats på tidningarnas förstasidor och sänts i internationella tv-kanaler.
Vi möts på en parkering i ett skogsområde några mil utanför stan.
I tre år har han bott i Göteborg. Nu arbetar han på en företag där och har träffat sin stora kärlek.
Parets dröm om ett eget hus har precis gått i uppfyllelse, om 13 dagar ska de flytta in.
Men det är allt annat än glädje han känner.
Vi föreställer oss en våldsam dansk med hatisk blick.

Slog domaren över halsen

En dansk som i lördags hoppade över staketet i Parken och inför 40 000 åskådare och miljontals tv-tittare, slog tyske domaren Herbert Fandel över halsen.
Den vi möter är en skamsen 29-åring.
Som likt ett barn vädjar om förlåtelse.
– Det här är mitt livs största misstag, säger han.

Ögonen tåras

Ögonen tåras på honom.
– Jag vill verkligen, verkligen av hela mitt hjärta be om ursäkt för det jag har gjort.
– Mest av allt vill jag be om ursäkt till domaren. Det är oacceptabelt att jag går på en person som aldrig har gjort något fel, säger 29-åringen.
– Jag fattar inte själv varför jag ville honom illa. Han hade dömt en jättebra match. Jag hoppas att han någonstans ska kunna förlåta mig. Om jag kunde ta tillbaka det som hänt, så hade jag gjort det. Jag mår väldigt, väldigt, väldigt dåligt över det här.
Senaste dygnet har varit omtumlande.
Han sov inte en blund på sjukhuset i Köpenhamn.

"Jag blev arg på mig själv"

– När jag fick veta konsekvenserna på polisstationen, att matchen hade blivit avbruten och att jag var Danmarks mest hatade man, blev jag arg på mig själv. Jag vill få ut min frustration och slog in handen i en vägg.
Högra handen är kraftigt stukad och lillfingret brutet.
Men det är inget han själv vill berätta om.
Han vill få ut sin ursäkt. Han säger samma sak, gång på gång – förlåt till fansen, förlåt Danmark, förlåt Sverige.
– Danska landslaget är, förutom min familj och flickvän, det jag älskar mest. Så jag fattar inte vad jag gjort, jag fattar inte hur jag kan göra något så idiotiskt.
– Det finns ingen ursäkt för det jag har gjort. Jag hade ingen aning om konsekvenserna. Hade jag haft det, hade aldrig kunnat drömma om att göra det här.

Minns inget av slaget

29-åringen säger att det enda han minns är att han hoppade över grinden.
– Det nästa jag kommer ihåg är att Michael Gravgaard står framför mig. Jag kommer inte ihåg att jag har slagit efter någon. Jag har sett på bilder, men nej, jag kommer inte ihåg.
– Jag vill speciellt tacka Michael Gravgaard för att han var så snabb och fick bort mig i tid. När han knuffade till mig kändes det som att jag vaknade till liv igen.
Han pratar med en låg röst som nästan brister.
Vad fick dig att tända till och bli så ilsken?
– Jag ville bara prata med domaren, och säga att det var fel beslut. Men jag vet mycket väl att det var rätt att döma straff och ge rött kort. Jag var inte mig själv.
Men varför? Varför, varför?
– Det finns inget varför. Det slog slint i mig. Jag hade druckit 15–20 öl den dagen. Jag vet inte vad som hände.

"Hatar folk som förstör"

– Jag älskar fotboll mer än något annat. Är det något jag hatar är det folk som ska spoliera en fotbollsmatch. Men så går jag och gör det själv. Det är ingen logik.
Är det en bra kombination att dricka alkohol och gå på fotboll?
– Om man känner sina begränsningar så ser jag inget fel i det. Men det gjorde jag tydligen inte. Alkohol ger extra glädje för många, men det ger också starka känslor.
Han vet själv om att han är en av de mest hatade personerna i Skandinavien just nu, framför allt i Danmark, för den skada han har orsakat fotbollen.
– Jag mår jättedåligt, men inte så mycket för min egen del. Jag förtjänar att må dåligt. Jag mår dåligt för alla mina vänner, för min familj och alla andra som blir drabbade.
När han lämnade sjukhuset i morse fortsatte mardrömmen. Hetsjakt av medierna, hatiska sms.
– Jag oroar mig för vart jag är om tre månader. Kommer jag att kunna bo i Sverige eller Danmark. Folk hatar mig.
Vad säger dina anhöriga?
– Samma som du: Varför? Men jag har inte kunnat ge en förklaring. För det finns ingen. Något sånt kan inte förklaras. Det är aldrig okej, det kommer aldrig bli okej och det ska inte vara okej.

Riskerar fängelsestraff

29-åringen riskerar tre månaders fängelse. Men vad straffet än blir, accepterar han domen.
– Om det är vad de tycker är rätt straff för mig så accepterar jag det. Jag får ta det som det är. Jag känner inte till lagen, men jag vet att det jag gjorde var fel.
När vi berättar att danska fotbollsförbundet dessutom ska stämma honom på många miljoner, ser han ännu mer knäckt ut.

"Kanske aldrig kan äga nåt"

– Det känns overkligt. Jag kanske aldrig kommer att kunna äga någonting.
Natten ska tillbringas på hemlig ort för att få vara i fred från drevet som är ute efter honom.
I dag skulle han egentligen börjat jobba igen, men han har fått ledigt en dag till att börja med för att reda upp sin röra.
– Jag ska skriva en ursäkt till domaren under dagen,
berättar 29-åringen.
Han ska också träffa sin flickvän.
De har inte hunnit pratat igenom om vad som hände, det behövdes inte
i går.
– Hon sa bara att hon älskade mig och att hon stöttar mig.
Vad sa din mamma i Danmark?
– Att hon älskar och stöttar mig.
Innan vi lämnar honom, skriver 29-åringen på ett papper: ”Undskyld Danmark” och ”Förlåt Sverige”.
– Jag önskar bara att få sova i natt, om jag kan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag