Foto: Sinar 2
 Foto: Sinar 2

Föräldrar ska kunna vara hemma med sina tonåringar

Publicerad
Uppdaterad
Det ska vara möjligt att ta ut föräldrapenning ända fram tills barnet fyller 16 år.
Det föreslår Socialdemokraterna i sin skuggbudget.
- När jag möter människor säger de att tonåringar också behöver sina föräldrar, säger Veronica Palm, familjepolitisk talesman.
Socialdemokraterna föreslår en rad insatser för barn och unga i sin skuggbudget som presenteras i morgon, tisdag. Bland annat vill partiet att det ska vara möjligt att ta ut föräldrapenning ända fram tills barnet fyller 16 år. I dag går gränsen vid åtta år.
Antalet ersättningsdagar förblir dock desamma – 390 dagar med föräldrapenning och ytterligare 90 dagar med lägstanivå.
– Föräldraförsäkringen behöver moderniseras. När jag möter människor säger de att tonåringar också behöver sina föräldrar. Om det krisar med en 14-åring ska man ha möjlighet att stanna hemma utan att behöva ta ledigt från jobbet, säger Veronica Palm, familjepolitisk talesman och vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Resurser till skolhälsovård

Socialdemokraterna vill även skjuta till en miljard kronor för att öka personaltätheten i skolan och minska klasstorlekarna. Partiet föreslår också höjt underhållsstöd och mer resurser till skolhälsovården.
Dessutom vill Socialdemokraterna ge hundra miljoner i riktat bidrag till kommunerna – för att öka barnomsorgen på obekväma arbetstider.
– Barnfattigdomen ökar dramatiskt i Sverige, och det är värst för barn till ensamstående föräldrar. Att ge föräldrar möjlighet att jobba är det bästa sättet att minska fattigdomen. Då är nattis ett jätteviktigt verktyg, säger Veronica Palm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag