ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Suvad Mrkonjic
Foto: Suvad Mrkonjic

"Folk tyckte att jag borde ha dödat henne"

ANNONS:
Läs mer
Polis och allmänhet i Lake County i Kalifornien, där Annika Östberg och hennes dåvarande pojkvän Bob Cox sköt ihjäl två personer, är inte glada över att Östberg har fått komma hem.
- Folk här tyckte att jag borde ha dödat henne, säger Don Anderson, polismannen som grep paret, till Svenska Dagbladet på nätet.
Polismannen Richard Helbush stannade och frågade mannen och kvinnan som hade fått punktering om han kunde hjälpa till. Han avrättades med tre skott i ryggen och ett i huvudet.
Då hade restaurangägaren Joe Torre redan fått sätta livet till.
Året var 1981 och i bilen fanns Annika Östberg och hennes dåvarande pojkvän Bob Cox, båda missbrukare.

Aktiv medhjälp till mord

Enligt domen höll Cox i vapnet både vid mordet på Helbush och Torre, men Annika Östberg dömdes även hon för mord, enligt principen om aktiv medhjälp.
Bob Cox tog livet av sig i häktet. Annika Östberg fick 25 år till livstids fängelse.
28 år har gått sedan dess. Annika Östberg har sökt villkorlig frigivning fyra gånger och har ansökt om att få avtjäna resten av sitt straff i Sverige.
Varje gång har hon blivit nekad.
Därför kom det som en chock för de boende i Lake County när de nu i veckan plötsligt fick höra att Annika Östberg var på väg hem. Så sent som i september förra året fick hon offentligt nej till tidsbestämt straff av Kaliforniens kriminalvårdsnämnd, som menade att svenskan fortfarande inte erkänner hur stor roll hon egentligen hade i morden.
En av de myndighetspersoner som har kämpat för att Annika Östberg ska få sitta kvar i fängelse är distriktsåklagaren Jon Hopkins.

Skrev ett brev

I februari i år fick han veta att man återigen diskuterade Östbergs fall och skickade därför ett brev till kriminalvårdsnämnden där han redogjorde för sin syn på saken.
Hopkins fick inte ens ett svar, vilket förvånar honom, uppger han för Lake County News. Det verkar som att ärendet har hanterats på högre nivå.
Don Anderson, polismannen som grep Bob Cox och Annika Östberg efter mordet på Richard Helbush, besköts innan han lyckades med sitt uppdrag.
Han berättar för SvD.se att han hörde larmet på polisradion och upptäckte kollegan Helbush stulna bil.
- Jag svängde runt, det blev en kortare biljakt innan de kraschade på väg 175 vid Dry Creek Road. Det var en skarp sväng som de missade, säger Anderson.

"Försökte nå pistolen"

Skottlossning uppstod innan Cox träffades av flera skott och Annika Östberg klev ur bilen.
- Först såg det ut som hon försökte gå mot mig, men sen vände hon tillbaka och lutade sig över honom. Jag gick runt bilen och var då bakom dem. Jag såg hur Annika försökte nå pistolen.
I det här läget sprang polismannen fram, tog tag i Annika Östbergs bakhuvud och tryckte ned henne i marken.
- När jag besökte Sverige fick jag höra att jag var för brutal när jag grep henne. Men de försökte döda mig. Jag tryckte ner hennes ansikte i marken och efteråt märkte jag hur jag rivit loss en bit av hennes hår. När jag skulle få in henne i bilen gjorde hon motstånd, säger Don Anderson till SvD.se.
- Samtidigt så fick jag kritik från kollegor här hemma för att jag inte skjutit ihjäl dem båda. Folk här tyckte att jag borde ha dödat henne.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: