ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
"Fjordman" skriver en bok om Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge
"Fjordman" skriver en bok om Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge

"Fjordman" skriver bok om Breivik

ANNONS:

En av Anders Behring Breiviks förebilder skriver på en bok om massmördaren.

Peder Nøstvold "Fjordman" Jensen ska ha fått 75 000 norska kronor i förskott, skriver Dagbladet.no.

Anders Behring Breivik dödade totalt 77 personer i Oslos regeringskvarter och på ön Utøya den 22 juli 2011. I det manifest han publicerade strax innan terrordåden citerade Breivik flitigt den högerextreme bloggaren "Fjordman".

Nu uppger Peder Nøstvold "Fjordman" Jensen på Twitter att han fått 75 000 norska kronor för att skriva en bok om Breivik. Det är, enligt Dagbladet.no, stiftelsen Fritt Ord som ska ha gett honom pengarna. Stiftelsen skriver på sin sajt att den vill "värna och stärka yttrandefriheten och dess villkor i Norge".

Skrivs klart i sommar

"Fjordman" skriver själv att boken kommer att skrivas klart under sommaren och att målet är att den finns till försäljning i slutet av 2013.

"Jag kommer bland annat att titta mer kritiskt på hur massmedier och de akademiska miljöerna reagerade på Breivikhändelsen", skriver han på Twitter.

Han uppger sig också ha kontakt med ett amerikanskt förlag för en diskussion om utgivningen.

Georg Fredrik Rieber-Mohn, styrelseordförande i Fritt Ord, säger att det var ett svårt beslut att bevilja "Fjordman" pengar. Ansökan gällde 100 000 men det beviljade beloppet landade på 75 000.

”Inte speciellt intressant”

– Vi har också sett hans aggressiva och avskyvärda uttalanden på nätet och på bloggar. Der har han gått hårt åt muslimska invandrare och politiker som tillåter invandring, säger Rieber-Mohn till Dagbladet.no..

Men enligt honom håller sig det manus han hittills fått läsa inom gränserna, och stiftelsen beslutade därför att stödja bokprojektet.

Trond Henry Blattmann, som förlorade sin son på Utøya och är ordförande i Nationella stödgruppen för 22 juli, är kritisk till utgivningen och undrar var Fritt Ord vill uppnå.

– Jag tycker inte att det är speciellt intressant att läsa böcker om massmördare. Oavsett vem som är författaren, säger han till Dagbladet.no.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: