ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Anna Bergkvist
Foto: Anna Bergkvist

Finansdepartementet tvingades anlita PR-byrå för att förklara budgeten

ANNONS:
Det finanspolitiska ramverket är grunden för regeringens ekonomiska politik. Men en granskning som Dagens Nyheter gjort visar att finansdepartementet inte klarade av att förklara ramverket på sin hemsida. I stället tvingades de anlita en extern PR-byrå för att få ut budskapet. Det har kostat nära 120 miljoner kronor under fyra år enligt DN.

Det finanspolitiska ramverket är grunden för regeringens ekonomiska politik, vilket Fredrik Reinfeldt påpekade så sent som i onsdagens partiledardebatt. Reinfeldt varnade för politisk kaos om oppositionen bakvägen skulle försöka förändra ramverket och han beskrev det som en " central fråga".
Men en granskning som Dagens Nyheter gjort visar att finansdepartementet när det på sin hemsida 2008-2009 skulle förklara ramverket tog in extern hjälp.
PR-byrån Kreab & Gavin Anderson fick 287 500 kronor för uppdraget " att beskriva det politiska ramverket, överskottsmål, utgiftstak och kommunalt balanskrav".

 

"Det är vi som bestämmer texterna"

Historikern Gunnar Westberg, som är en av Sveriges främsta experter på offentlig förvaltning, säger till Dagens Nyheter att finansdepartementets agerande är tveksamt.
- Man kan fråga sig hur pass väl använda dessa pengar är. Kostnaden motsvarar ett par kvalificerade departementssekreterarmånader. Då är frågan om man inte fått ut mer genom att ta det i stället, säger han.
Finansdepartementets informationschef Christine von Sydow säger att PR-byrån anlitades för att texterna skulle bli mindre krångliga.
- För oss som tycker att det här är självklart är det lätt att bli hemmablind, säger von Sydow till Dagens Nyheter.
Hon poängterar dock att det är finansdepartementet som står bakom texterna.
- De tittade på texterna, men det är vi som äger texterna, det är vi som bestämmer texterna. Det var som ett slags underlag i en process, säger hon till Dagens Nyheter.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: