ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Det amerikanska företaget vill utvinna värdefulla metaller på asteroider. Foto: Planetary Resources / Epa / Scanpix
Det amerikanska företaget vill utvinna värdefulla metaller på asteroider. Foto: Planetary Resources / Epa / Scanpix

Filmaren vill gräva guld i rymden

ANNONS:

I framtiden kan asteroider visa sig vara rena guldgruvan.

Ett amerikanskt bolag riktar nämligen blickarna mot rymden för att utvinna ädla metaller som platina.

– Allt vi anser vara värdefullt på jorden finns i nästan obegränsad kvantitet i rymden, säger Eric Anderson på Planetary Resources.

Företaget hoppas kunna påbörja sitt sökande efter dyrbara metaller på några av de tusentals asteroider, som passerar förbi i närheten av jorden, inom en tioårsperiod. Men själva utvinningen ligger troligtvis mycket längre fram i tiden.

Till en början kommer Planetary Resources att inrikta sig på att utveckla och sälja obemannade rymdfarkoster för rekognoseringsuppdrag. Bolaget hoppas kunna genomföra ett demonstrationsuppdrag i omloppsbanan runt jorden inom en tvåårsperiod.

Företaget lider inte brist på investerare. Såväl filmmakaren James Cameron som Google-cheferna Larry Page och Eric Schmidt har pumpat in pengar i projektet.

Stora resurser

Enligt bolaget kan en 30 meter bred asteroid innehålla platina till ett värde av 25–50 miljarder dollar (cirka 168–337 miljarder kronor).

– Allt vi anser vara värdefullt på jorden – metaller, mineraler, energi, fasta egendomar, vatten – finns i nästan obegränsad kvantitet i rymden. Det finns en möjlighet att skapa ett bolag vars uppdrag är att kunna åka till och helt enkelt identifiera och komma åt en del av dessa resurser och slutligen räkna ut hur man ska göra dem tillgängliga där de behövs, säger en av bolagets grundare, Eric Anderson, till Reuters.

Flera forskare är dock skeptiska till projektet, eftersom man menar att det helt enkelt inte är kostnadseffektivt, uppger BBC.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: