Trots att Östergötlands landsting har ont om pengar har man ändå låtit vårdläraren Lena Engdahl-Hansson gå hemma i nio år med full lön.
Trots att Östergötlands landsting har ont om pengar har man ändå låtit vårdläraren Lena Engdahl-Hansson gå hemma i nio år med full lön.

Fick lön i nio år utan att jobba

Publicerad
Uppdaterad
Lena Engdahl-Hansson har de senaste nio åren fått sammanlagt nästan två miljoner kronor i lön från landstinget i Östergötland.
Utan att vara en enda dag på jobbet.
- Jag är väldigt besviken på att jag inte fått någon löneförhöjning på alla dessa år, säger hon till Expressen.
De säger att landstingen har ont om pengar. Det skulle man inte kunna tro. I går fick vårdläraren Lena Engdahl-Hansson sparken av Östergötlands landsting, efter att ha gått hemma med full lön i nio år. Vi talar om samma landsting som dragit in undersköterskornas nattillägg på 2 000 kronor i månaden, för att spara pengar. Historien började redan 1991, som en konflikt på vårdgymnasiet i Linköping. Lena Engdahl-Hansson, som var facklig sekreterare, och en av hennes kolleger utsattes enligt facket för vuxenmobbning av rektorn. Uppmärksammat fall Fallet fick stort genomslag. Tidningarna skrev och tv:s "Norra magasinet" gjorde reportage. 1994 fick Lena sparken, men landstinget tvingades ta tillbaka uppsägningen. I stället fick hon gå hem med full lön. De tre första åren som studieledig, med full lön. Därefter skulle landstinget försöka hitta ett nytt jobb åt henne, och medan de letade fick hon vara hemma, med full lön. Men landstinget verkar inte ha letat särskilt aktivt. Och de få erbjudanden om nytt jobb Lena Engdahl-Hansson fått har hon av olika skäl tackat nej till. Och åren har gått. - Det är hemskt att man kan behandla en människa så illa, säger Lena Engdahl-Hansson. Är det rimligt att gå hemma med lön i nio år? - Nej, men det ligger inte på mig. Det är ett ansvar som politikerna borde ha tagit. Lena Engdahl-Hansson säger att hon tänker överklaga uppsägningen. Och uppsägningstiden löper dessutom på tolv månader, med full lön. Om ett år kommer skattebetalarna att i prick tio år ha betalat hennes månadslön på 17 000 kronor, totalt 2 040 000 kronor. Lena Engdahl-Hansson säger att hon är besviken på landstinget som inte justerat upp hennes lön under de nio åren. - Men jag har hoppat in på lite sjukvikariat för andra arbetsgivare, det har varit mitt sätt att kompensera lönebortfallet, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag