Tar larmet med ro. Varningen från Storbritannien oroar inte Mikael Larsson, 41, från Stockholm. Han fortsätter läsa sagor med döttrarna Alicia, 11, och Jennifer, 13.
Tar larmet med ro. Varningen från Storbritannien oroar inte Mikael Larsson, 41, från Stockholm. Han fortsätter läsa sagor med döttrarna Alicia, 11, och Jennifer, 13.

Fel sagor farliga för flickor

Publicerad
Uppdaterad
Små flickor som tycker om romantiska sagor är i farozonen.
De löper större risk för att bli misshandlade av sina pojkvänner och ändå stanna kvar i förhållandet.
Romantiska sagor om Askungen och Törnrosa ökar risken för att unga flickor senare i livet stannar i ett förhållanden där de misshandlas. Ny forskning från Storbritannien visar att många kvinnor som hamnat i våldsamma förhållanden har tyckt om sådana sagor som barn, skriver tidningen The Scotsman.

Blir undergivna

Enligt psykoterapeuten Susan Darker-Smith tenderar de kvinnorna att bli undergivna i sina framtida förhållanden. – De tror att de kan förändra sin partner om deras kärlek är tillräckligt stark, säger hon till The Scotsman. De kvinnor som deltagit i hennes undersökning säger att de identifierat sig med sagofigurerna och att de utgjort en schablon för kvinnor som blir dominerade.

Håller inte med

Barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén, Stockholm, är kritisk till forskningen: – Det låter osannolikt. Jag undrar hur man har kommit fram till det här. Hon menar att det i stället är tvärtom – att sagor är positiva för barn. – Jag rekommenderar föräldrar att läsa sagor. Det är det bästa man kan göra. I sagorna går det alltid bra för den lilla utsatta människan, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag