SAKNAD. Kristina Fröjmark med sin familj saknas efter dödsvågen i Khao Lak den 26 december.
SAKNAD. Kristina Fröjmark med sin familj saknas efter dödsvågen i Khao Lak den 26 december.

"Farmen"-Kristinas sista sms

Publicerad
Uppdaterad
Här är Farmen -Kristinas och maken Björns sista hälsning från Thailand till familjen i Sverige.
Ett SMS på juldagskvällen.
Dagen därpå vällde flodvågen in över Khao Lak och spolade bort allt i dess väg.
Jag har ställt in mig på att de inte kommer tillbaka, säger Björn Fröjmarks kusin Pär.
De drömde om att fira jul och nyår i paradiset. Efter en veckas semester i Kina kom de till Thailand och Khao Lak. Mamma Kristina Fröjmark, 47, maken Björn, 44, och barnen Kristian, 10, och Sofia 9, från Göteborg.

Sista livstecknet

På juldagens kväll skickade Kristina och hennes make en SMS-hälsning till Björns kusin Pär med familj hemma i Sverige. "Jul och Nyårshälsning från Björn med familj. Julafton firade vi i ett vintervitt Beijing och nyår blir i ett sommarvarmt Khao Lak (Thailand). Gott nytt år!" Det är det sista livstecknet. När tsunamin slog in satt familjen och åt frukost på lyxiga Sofitel Magic Lagoon vid havet. Efter att ha talat med ögonvittnen är Pär – Björn Fröjmarks kusin – inte särskilt hoppfull: – Utifrån den berättelsen är hoppet väldigt litet. Jag är inställd på att de inte kommer tillbaka. Han fortsätter: – De är inte officiellt döda, utan saknade – därför går det inte att börja planera en begravning. Själv har Pär ännu inte hunnit börja bearbeta sin sorg.

Samlat in DNA

– Jag har bara gjort saker, skött allt det praktiska. Luften går nog ur mig när jag fått ordning på allt. Polisens tekniker har besökt familjen Fröjmarks hem utanför Göteborg och samlat in tandborstar och hårborstar som ska användas vid DNA-identifieringen. Kristina Fröjmark blev rikskänd i senaste omgången av TV4-såpan "Farmen". Där blev hon också nära bekant med en annan deltagare, Linda Hedihn, 32.

Nära vänner

Linda gråter när hon berättar om sin nära vänskap med Kristina: – Hon bodde hemma hos mig tre dagar inför inspelningen av "Agnetas nyårskarameller". Vi hade båda fått en inbjudan att medverka. Linda Hedihn blev djupt chockad när hon fick veta att väninnan spolats bort i flodvågen. – Jag är fruktansvärt tagen av det som har hänt. Hon fortsätter: – Sista inspelningsveckan av "Farmen" umgicks vi jättemycket. Vi hade också några djupare samtal om homosexualitet, invandring, adoption.

"De var så tappra"

TV-stjärnan Agneta Sjödin, 37, lärde känna "Farmen"-Kristina under inspelningen av "Agnetas nyårskarameller" 14 december: – Jag pratade med henne mycket under inspelningen. Jag fick en positiv bild av Kristina och hennes väninna. De var så glada och tappra under inspelningen. De bjöd på sig själva och hade klätt upp sig i nyårskläder. Jag tyckte väldigt mycket om båda de tjejerna. Agneta Sjödin fick beskedet i telefon om Kristinas försvinnande. – Jag blev uppringd av TV4. – Det är fruktansvärt tragiskt när en hel familj bara försvinner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag