Fabian Norlin vill skrota sommartiden. Foto: Privat

Fabian Norlin vill skrota sommartiden.

 Foto: Privat
I helgen flyttar vi fram klockan med en timme. Foto: Markus Gann/Colourbox

I helgen flyttar vi fram klockan med en timme.

 Foto: Markus Gann/Colourbox

Fabian vill att Sverige skrotar sommartiden

Publicerad

Nu är det dags för sommartid.

Klockan ska fram en timme, men många vill hellre låta den vara.

– Jag skulle hellre sova en timme extra, säger sommartidsmotståndaren Fabian Norlin.

Natten mot söndag är det dags att ställa fram klockan igen. Det innebär att svenskarna får sova en timme mindre i sju månader framöver.

Och omställningen från vintertid till sommartid är den tid på året då Facebookgruppen "Normaltid alltid", med drygt 3 000 medlemmar, växer som mest enligt en av de ansvariga sommartidsmotståndarna.

– Många är emot att man ställer om klockan hela tiden. Det är jobbigt och besvärligt och skapar problem. Omställningen ökar också antalet hjärtinfarkter och olyckor, säger Fabian Norlin.

Hur upplever du omställningen?

– Jag tycker att det är jobbigt att tvingas kliva upp en timme tidigare halva året. Det är ju vintertiden som är normaltiden.

Så det är nu det blir jobbigt?

– Ja, jag skulle hellre sova en timme extra i ett halvår, men det är ofta morgonmänniskorna som bestämmer. Det går långt tillbaka att det anses nyttigt och dygdigt att kliva upp tidigt.

Skrotade sommartid

Förra året skrotade Rysslands president Vladimir Putins sin företrädare Dmitrij Medvedevs eviga sommartid. Nu är det konstant vintertid som gäller i öst.

Samtidigt vill Miljöpartiet göra tvärtom. I en motion från oktober 2015 föreslår tre miljöpartistiska riksdagsmän att man enas om att låta klockorna ticka på sommartid året runt, med huvudargumentet att ljusa sommarkvällar sparar på elförbrukningen och ger mer fritid i dagsljus.

"Mer tid med dagsljus under eftermiddag/kväll innebär mer fysisk aktivitet och bättre hälsa hos barn", skriver talespersonen i folkhälsofrågor Stefan Nilsson och riksdagsmännen Jan Lindholm och Marco Vanegas.

Det förslaget gillar Fabian Norlin inte.

– Nej, det tycker jag inte är bra. Om man bara förskjuter allt en timme ger det ingenting. Om man vill att folk ska börja jobba en timme tidigare får de väl kampanja för det i stället, säger han.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida