ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Fjolårstiken hann inte undan och blev först påkörd av skoter flera gånger innan hon klubbades ihjäl med en träpåk på sjön Fansen utanför Bollnäs. Nu misstänks två män för den plågsamma vargjakten. Foto: Polisen
Fjolårstiken hann inte undan och blev först påkörd av skoter flera gånger innan hon klubbades ihjäl med en träpåk på sjön Fansen utanför Bollnäs. Nu misstänks två män för den plågsamma vargjakten. Foto: Polisen

Kraftig ökning av tjuvjakt på varg

ANNONS:

Tycker du att det ska vara licensjakt på varg i Sverige?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Tycker du att det ska vara licensjakt på varg i Sverige?

Efter flera års kamp mot den illegala vargjakten presenterade Världsnaturfonden (WWF) siffror som visade att den illegala jakten nästan upphört. Siffror som fick direkt påverkan på regeringens rovdjurspolitik.
Men i dag kan Expressen.se avslöja att WWF:s slutsatser är fel. Den illegala jakten misstänks i stället ha ökat.
- De senaste sex åren har ett 50-tal vargar försvunnit bara i Gävleborgs och Dalarnas län. Tjuvjakten har inte minskat, tvärtom, säger Mats Rapp, vargspårare på Länsstyrelsen i Dalarna.
I skydd av mörkret jagades en fjolårstik över sjön Fansen utanför Bollnäs. Skotern körde på vargen flera gånger innan hon till slut slogs ihjäl med en träpåk.
I februari hittade privatpersoner skoterspår med blod och hårtussar och larmade länsstyrelsens naturbevakare som i samarbete med polisen hittade den döda vargtiken.
Två män, 50 respektive 40 år, misstänks nu för grovt jaktbrott.
- Polis och åklagare ska ha allt beröm de kan få för den framgång man hittills gjort i detta ärende säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Gävleborg.
Det är ett av få fall som med all sannolikhet kommer att leda till en rättslig process.
Den illegala jakten sker ofta i det tysta och några spår kommer sällan eller aldrig fram.

Fel i rapporten

Efter flera års kamp mot illegal vargjakt visade nya forskaruppgifter i en rapport från Världsnaturfonden, WWF, plötsligt på en vändning. Att den illegala jakten nästan upphört.
Enligt rapporten föll bara 15 radiomärkta vargar offer för illegal jakt i Sverige från 1998 fram till i år.
Uppgifterna skickades bland annat till dåvarande miljöminister Andreas Carlgren.
I ett tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken påpekade han att den illegala jakten på varg minskat med två tredjedelar de senaste åren.
Det har fått rovdjurshandläggare och vargspårare ute i landet att reagera. Siffrorna är, menar de, för bra för att vara sanna.
- Det är synd att det får sådan direktingång i de politiska besluten, säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Gävleborg.
- Vi ser att den illegala jakten på varg inte alls har minskat både genom de vargar som obduceras och på antalet vargar som försvinner, säger Mats Rapp, vargspårare på Länsstyrelsen i Dalarna.
Förra årets vargkull i Tenskog försvann spårlöst och kan ha råkat ut för illegal jakt. I juni märkte länsstyrelsen de tre veckor gamla valparna från årets kull. Foto: LänsstyrelsenOch de får medhåll av Sven Lind, utredare vid polisens miljörotel på grova brott i Gävleborg:
- Jag ser ingenting som tyder på att det skulle ha minskat och varför det skulle ha minskat så kraftigt, säger han.

Bara radiomärkta

En förklaring är att WWF:s rapport bara gäller de radiomärkta vargarna.
- Därför ger det en felaktig bild av verkligheten, säger Mats Rapp.
Expressen kan i dag avslöja opublicerade siffror på försvunna och illegalt dödade vargar i Dalarnas och Gävleborgs län.
Minst 77 vargar har illegalt dödats eller försvunnit från 1997 fram till i år, enligt en sammanställning som Mats Rapp gjort. Den bygger bland annat på information från länsstyrelsens inventeringar.
- Att de har försvunnit är vi säkra på, och det är inte hög dödlighet på vuxna vargar. De allra flesta har blivit illegalt dödade tror vi, säger Mats Rapp.

Försvinner utan förklaring

Både han och Daniel Hansson på Länsstyrelsen i Gävleborgs län vill att rovdjursförvaltningen ska byggas på fakta och inte felaktiga grunder.
- Vi höjer på ögonbrynen åt de här siffrorna för det är märkliga saker som hänt. Vargar försvinner utan att det finns någon logisk förklaring bakom, säger Daniel Hansson.
Han ger ett exempel: Förra året fanns det tydliga indikationer på valpar i reviret vid Tenskog, men när spårsnön kom så fanns det inga valpar kvar.
- Efter att vi gjort insatser i samarbete med polisen i något som vi kallar för "Öppet öga" i samma revir i år så finns de nya valparna kvar.
Även i Värmland finns det exempel på konstiga försvinnanden.
- Förra året hade vi ett revir där vi såg fem djur plus två. Sen när snön kom såg vi inte till dem något mer, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.
- En hel familjegrupp försvinner inte av naturliga skäl på en gång, men vi kan inte bevisa att det är illegal jakt, man måste hitta ett lik först, fortsätter han.

Stöd av veterinärer

Länsstyrelsernas uppgifter får stöd av statistik från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, dit alla döda vargar ska skickas för undersökning.
De ser en ökning av antalet illegalt dödade vargar den senaste femårsperioden.
- Ja, antalet vargar som var misstänkt illegalt dödade är 8 första perioden (1997-2004) och 46 i andra (2005-2011), säger Arne Söderberg obducent vid SVA.
Länsstyrelsernas siffror tillsammans med uppgifterna från SVA ger en helt annan bild av den svenska vargjakten. Den tyder på att den laglösa jakten på varg inte visar minsta tecken på att minska.
Och diskussionsklimatet bland jägarna verkar hårdna.
I samband med regeringens beslut att avblåsa licensjakten 2012 och ta bort taket på 210 vargar avbröt Svenska jägarförbundet sitt samarbete med regeringen.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: