Expressens avslöjande om Julian Assange blev en världsnyhet. Foto: Montage
Expressens avslöjande om Julian Assange blev en världsnyhet.  Foto: Montage

Förhörsledare kände ena Assangekvinnan

Publicerad
Polisen bekräftar nu Expressens uppgifter: Förhörsledaren kände en av kvinnorna som anmälde Julian Assange.
"Den ene anmälningsmottagaren och en av kvinnorna kände varandra sedan tidigare", skriver Ulf Göranzon, presstalesman hos Länspolismästaren i Stockholm.
På torsdagen kunde Expressen avslöja att polisens förhörsledare är vän med en av de två kvinnor som anmälande Wikileaksgrundaren Julian Assange för sexuella övergrepp. Personliga hälsningar på nätet avslöjar att förhörsledaren och kvinnan som anmälde Assange hade kontakt redan i april 2009. De båda lärde känna varandra genom att båda är engagerade i det socialdemokratiska partiet, och förhörsledaren har bland annat suttit i styrelsen för HBT-Socialdemokraterna.

Känner varandra

Nu bekräftar polisen Expressens uppgifter i ett pressmeddelande. "När de båda kvinnorna kom till Klara närpolisstation den 20 augusti och lämnade sin information uppstod misstanke om brottslig gärning. Den ene anmälningsmottagaren och en av kvinnorna känner varandra sedan tidigare", skriver Ulf Göranzon i ett pressmeddelande.
Dock skriver Göranzon att förhörsledaren inte höll förhör med den kvinna hon kände sedan tidigare.

Andra kvinnan

"Anmälningsmottagaren tog upp anmälan och höll målsägandeförhör med den kvinna hon inte är bekant med. Hon har inte varit föredragande inför åklagaren".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag