ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Exportförbudet för snus blir kvar

ANNONS:

Är det rätt att snuset är förbjudet i andra EU-länder?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Är det rätt att snuset är förbjudet i andra EU-länder?

Exportförbudet för snus blir kvar. Det slår EU-kommissionen fast i förslaget som presenterades i dag.

Kommissionen vill även förbjuda "karaktäriserande smaker" i snuset.

– Naturligtvis är den svenska regeringen – för att uttrycka det milt – inte särskilt road, säger Tonio Borg, ansvarig EU-kommissionär för hälso- och konsumentfrågor.

EU-kommissionen har sagt sitt i snusfrågan. Vid lunchtid i dag presenterades det nya tobaksdirektivet. Enligt förslaget ska snus vara fortsatt förbjudet att exportera. I förslaget ingår också ett förbud mot användandet av "karaktäriserande smaker" som även är tänkt att gälla det svenska snuset i Sverige. Slutgiltigt beslut kommer att fattas senare i vår.

"Skulle bli succé"

Tonio Borg ser inget problem med att direktivet sätter upp regler för snuset, trots det svenska undantaget.

- Snuset är redan reglerat genom det gamla direktivet. När Sverige fick undantaget gavs inget klartecken om att snuset inte kommer att regleras, säger Borg på en presskonferens i Bryssel.

Att exportförbudet blir kvar samtidigt som andra rökfria tobaksprodukter är tillåtna motiverar han bland annat med att de produkterna anses ha så begränsad marknad och sällan riktar sig till unga användare – till skillnad mot snuset.

– Det finns bevis för att om snuset skulle lanseras så skulle det bli en succé, säger Borg.

"Gör det mindre attraktivt"

"Förslaget förbjuder inte specifika smaker men förbjuder tobaksprodukter med så kallad karaktäriserande smak, inklusive mentol. Rent konkret kan mentol i små mängder användas, men inte i stora kvantiteter som ger tobaksprodukten en smak som är annorlunda än tobak. Testpaneler kommer att hjälpa medlemsstaterna och kommissionen att avgöra om huruvida en produkt har en sådan karaktäriserande smak", heter det i ett av de dokument som bifogats i ett pressmeddelande från Tonio Borg.

– Vi förbjuder inte rökning, men vi gör det mindre attraktivt. Tobak borde se ut som tobak och smaka som tobak, förklarar Tonio Borg själv på en presskonferens.

Hotat med "fullskaligt krig"

Han nämner bland annat att cigaretter med choklad- eller vaniljsmak är sådant som inte längre kommer att tillåtas.

– Det handlar om starka, kännetecknande aromer.

Tidigare uppgifter om att EU skulle stoppa snusexport fick handelsminister Ewa Björling (M) att ilskna till.

– Nu har vi bedrivit en lågintensiv konflikt i flera år, på flera olika nivåer. Beroende på vad som står i det här nya förslaget från kommissionen till tobaksdirektiv är det fullskaligt krig som gäller, inget annat, sade handelsministern när hon besökte Bryssel i förra veckan.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: