ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Martin Hensvold, 37, har erkänt att han dödade Frida Stenberg. I polisförhör har han berättat om känslorna den dagen. Foto: Privat
Martin Hensvold, 37, har erkänt att han dödade Frida Stenberg. I polisförhör har han berättat om känslorna den dagen. Foto: Privat

Expojkvännen dömd för mordet på Frida Stenberg

ANNONS:
Tidigare artiklar
Läs mer
Visa flerVisa färre
Martin Hensvold fälldes på måndagen för att ha dödat sin exflickvän Frida Stenberg, 24, med en slaktmask.
Tingsrätten dömde honom till fängelse i 14 år för mord.
Åklagaren yrkade på livstids fängelse för mord. Martin Hensvolds advokat Thomas Bodström hävdade dråp och ville att tingsrätten skulle döma hans klient till rättspsykiatrisk vård.
Luleå tingsrätt valde dock att på måndagen döma Martin Hensvold till 14 års fängelse för mord. Han ska dessutom betala 230 000 kronor i skadestånd till Frida Stenbergs familj. Av dessa 230 000 kronor går 100 000 kronor till deras gemensamma barn, det vill säga 50 000 kronor per barn.

Åklagaren nöjd

- Jag är nöjd med det faktum att han dömdes för mord och till fängelse. Men jag hade yrkat på livstids fängelse, säger åklagare Karin Hansson.
 - Jag har inte bestämt mig för om jag tänker överklaga, Ska fundera igenom det här och sen får vi se.
Martin Hensvolds advokat Thomas Bodström har inte heller beslutat om han skall överklaga domen.
- Jag har tagit del av domen, men inte gått igenom den med min klient och kan därför inte uttala mig om vi tänker överklaga.
Hur mår din klient efter domen?
- Det är ingenting jag uttalar mig om.
Efter en vårdnadstvist fick Frida Stenberg 26 augusti i år beskedet att hon fått vårdnaden om den tvåårige sonen och den då fyra månader gamla dottern. Tre timmar efter beskedet mördades hon på expojkvännens föräldragård i Smedsbyn norr om Luleå.

Har erkänt

Martin Hensvold, 37, har erkänt att han dödade Frida Stenberg. I polisförhör har han berättat om känslorna den dagen.
– Jag var på bra humör för jag skulle få träffa dottern, hon hade ju undanhållit henne för mig tidigare.
– Men jag var ledsen för sonen, säger han.
Samma dag som tingsrättens dom kom åkte Frida Stenberg ut till gården för att hämta sonen. Med sig i bilen hade hon den då fyra månader gamla dottern. Martin Hensvold mötte Frida på gården och kort därefter hämtade han en slaktmask som han förvarade i sin bil, ett verktyg som används för att slakta djur. Han riktade slaktmasken mot hennes nacke och tryckte av.

Mitt fel

I de inledande polisförhören berättade han om vad som hände den 26 augusti i år:
- Ja, Frida är ju... finns ju inte mer.
( Förhörsledaren) Mmmm. Vad hände med Frida?
( 37-åringen) Död.
( Förhörsledaren) Varför är hon död?
( 37-åringen) Mitt fel.
( Förhörsledaren) Hur gick det till?
( 37-åringen) Det var.... ja.
( Förhörsledaren) När du tog den här bultpistolen från bilen, vad hade du för avsikt att göra då?
( 37-åringen) Alltså... alltså... jag har ingen... jag förstår för det första inte att jag tog den överhuvudtaget från bilen och för det andra så vet jag inte vad jag hade... alltså jag...har....alltså som att... pprrhhh, det tiltade om i skallen nu för att inte jag..
37-åringen säger sig inte haft några planer på att döda Frida och bestrider därför anklagelserna om mord.
- Jag har ju inte planerat eller tänkt. Det bara... svartnar ju för ögonen. Så att det.... så att jag.... det är ju vållande till annans... ja, jag kan ju inte de juridiska termerna.

Försämrat psykiskt tillstånd

Martin Hensvold genomgick en rättspsykiatrisk undersökning i september som visade att han inte led av någon allvarlig psykisk störning när brottet begicks.
Senare under hösten försämrades mannens psykiska tillstånd. Vid en ny undersökning konstaterades att han efter gärningen drabbats av en djup depressivitet med psykotiska symptom och att han är i behov av rättspsykiatrisk vård.
Luleå tingsrätt konstaterar att det inte är ovanligt att personer när de insett vilka följder brottet får på deras fortsatta liv drabbas av allvarliga men övergående psykiska störningar.
Tingsrätten anser att det inte är aktuellt med annat än ett långt fängelsestraff för mannen och den psykiatriska vård han är i behov av kan ske inom kriminalvårdens ram. Därför finns inget skäl att döma mannen till rättspsykiatrisk vård ens för en kortare tid.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: