Explosion på gymnasieskola

Publicerad

En kraftig explosion har inträffat på en gymnasieskola i Rättvik i Dalarna.

Tre personer har förts till sjukhus – en med allvarliga skador, enligt polisen.

– De är mellan 15 och 20 år gamla. Övre tonåren, om jag säger så, säger Jonas Häll vid polisen i Dalarna.

Larmet om detonationen kom in vid 22.10 på torsdagskvällen. Räddningstjänsten och polisen skickats till platsen tillsammans med två ambulanser, uppger lokaltidningen DT som var bland de första som rapporterade om händelsen.

Explosionen inträffade vid maskinhall på Stiernhööksgymnasiet.

Rune Daniels, räddningschef i Rättvik, säger att det är tuber med svetsgas och syrgas som exploderat. Vad som orsakat explosionen är oklart.

– Tre personer är förda till lasarett men jag vet inte skadeläget, säger han till DT.

Det bekräftar även polisen senare. En av de skadade bedöms som allvarligt – men inte livshotande – skadad.

– De är mellan 15 och 20 år gamla. Övre tonåren, om jag säger så. Det jag fick är att den som är allvarligast skadad är skadad i ansiktet och buken. Mer än så har jag inte, säger polisens vakthavande befäl Jonas Häll.

"En kraftig explosion"

Andra uppgifter gjorde tidigare gällande att två personer fördes till sjukhus.

Gastuberna ska ha förvarats i en mindre byggnad i anslutning till en maskinhall i närheten av gymnasietiden. Byggnaden är, enligt räddningstjänsten, totalförstörd.

Samma sak säger man på SOS Alarm:

– Det är en kraftig explosion. Hela huset är mer eller mindre bortsprängt, säger produktionsledaren på SOS Alarm till Sveriges Radio.

Häll vid polisen fortsätter:

– Det finns uppgifter om att man öppnat en acetylentub öppen som orsakat en explosion. Så vi spärrar av och inleder en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Det kan vara ett brott bakom.

Björn Söderberg Jonsson, 40, bor i närheten och hörde smällen. Han såg hur räddningstjänst och ambulans åkte mot skolan när han var ute på kvällen för att köpa snus.

– Det var poliser lite här och var och ungdomar, men annars var det lugnt. Jag bor en kilometer därifrån och man hörde hur rutorna skallrade så det var en kraftig detonation, säger han.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida