ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Anders Behring Breivik under rättegången. Foto: Heiko Junge
Anders Behring Breivik under rättegången. Foto: Heiko Junge

Experten: Breivik använder krigstermer

ANNONS:
Läs mer om Breivik-rättegången

Breivik kallar Utöya för ett indoktrineringsläger och jämför Arbeiderpartiets ungdomsorganisation med Hitler jugend.

Anna-Lena Lodenius, expert på högerextrema rörelser, reagerar på massmördarens språkbruk under dagens anförande i rätten.

– Han använder krigstermer för att rättfärdiga det han har gjort, säger hon.

Den andra dagen i rätten höll Breivik ett 75 minuter långt anförande, där han kom med en rad påståenden om politik, medier och enskilda personer, och gav uttryck för vad som låg bakom terrorattentaten.

Anna-Lena Lodenius, expert på politisk extremism och politiskt våld, menar att Breivik ger uttryck för en världsbild där han ser islam som den stora fienden.

– Han är någon slags del av den islamofobiska rörelsen "Counter jihad". Den finns mest på nätet, men man kan se att den här typen av uppfattningar finns i många högerpopulistiska partier i Europa, som Sverigedemokraterna och Dansk Folkeparti, säger hon.

Krig mot islam

Breivik delar rörelsens uppfattning om att invandrarna utgör ett stort hot och håller på och tar över makten i västvärlden, samt att "invasionen" möjliggörs av politiker på vänsterkanten.

– Han menar att de äventyrar Norges framtid genom att släppa in så många från de här länderna.

Den terroråtalades resonemang går ut på att det pågår ett slags krig mellan islam och västvärlden och att han försvarar Europa genom att döda unga socialdemokrater, eftersom de på sikt riskerar att kosta ännu fler människor livet genom att släppa in invandrare som står för våld och kriminalitet.

– Men SD och andra partier säger inte att man ska gå ut och skjuta ihjäl muslimer eller socialdemokrater, så han är en betydligt mer skruvad version av det här.

Använder krigstermer

Under sitt anförande kallade Breivik Utöya för ett indoktrineringsläger och jämförde Arbeiderpartiets ungdomsorganisation med Hitler jugend.

Anna-Lodenius reagerar på att Breiviks språkbruk.

– Han använder krigstermer för att rättfärdiga det han har gjort. Han menar att han tar sitt ansvar för Europas framtid och att historien kommer att ge honom rätt.

Hon reagerar också på hans enorma självbild.

– Han är så otroligt narcissistisk. Han har en överdimensionerad bild av sig själv, att han i princip är i centrum av skapelsen. Han sitter helt iskall när rätten läser upp vad han har gjort mot de dödade och skadade, men faller i gråt när den visar hans egen videofilm.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: