ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Experten: Barnet kommer heta Gustaf eller Sophia

ANNONS:

Vad ska barnet heta om det blir en dotter?

Tack för din röst!
Du har redan svarat på frågan.
Visa resultat
Snittbetyg:
Annons:

Vad ska barnet heta om det blir en dotter?

Läs mer
Gustaf eller Sophia.
Det kommer Victorias och Daniels barn heta, tror Fabian Persson, författare, universitetslektor i historia och en av Sveriges främsta experter på hovet.
Men Filippa Reinfeldt kommer inte att sitta med under födseln.
- Men det är klart att personer från hovet kommer att finnas i närheten, säger Fabian Persson.
En spännande tid väntar för dem som följer det svenska hovet. I och med kronprinsessan Victorias graviditet kan släkten Bernadotte - och kronan - föras vidare.
En viktig detalj i sammanhanget är namnet.
Fabian Persson, universitetslektor i historia, författare och en av Sveriges främsta experter på hovet i allmänhet och ätten Bernadotte i synnerhet, tror att det kommer att bli ett klassiskt kunganamn.
– Tittar vi på namn är det klart att Carl och Gustaf ligger bra till om det blir en pojke. Oscar är också intressant, det ligger rätt i tiden. Det är sannolikt att man håller sig till någon form av traditionella kungliga namn. Man plockar troligtvis inte in ett namn från Ockelbo eller Silvias släkt. Det kommer inte att bli prins Börje, om man säger så.
Om det blir en flicka tror Fabian Persson att Sophia, Lovisa eller Lilian ligger bra till.
Vilka favorittippar du?
– Om det blir en pojke, Gustaf, om det blir en en flicka, Sophia, som Sophia av Nassau, Oscar II:s hustru.
Det är heller inte omöjligt att barnet kan heta Daniel i mellannamn.
– Victoria är också ett namn som passar bra. Men det känns lite amerikanskt att ge henne samma namn. Ingrid finns också, som drottning Ingrid av Danmark, som var faster till nuvarande kungen.

"Uppfyllt sin jobbeskrivning"

Även om han tycker att det är krasst menar ändå Fabian Persson att kronprinsessan nu uppfyller en viktig del av sin "jobbeskrivning".
– Familjen måste få leva vidare, annars dör monarkin ut av sig själv. Kronprinsessan har i och med graviditeten uppfyllt en viktig del av del av sin jobbeskrivning.
Vad blir nästa steg?
– Man förbereder hur ceremonin ska se ut, själva dopet. Man kommer rimligen göra som man gör i traditionella sammanhang, se hur det såg ut senast. Men det är inte säkert att man gör likadant, det kan finnas inslag som känns gamla - men man kan också gå längre tillbaka och ta inslag.

"Välbehövligt"

Traditionellt sett fanns statsministern och de högsta ämbetsmännen i hovet med utanför förlossningsrummet, samtidigt som de höga damerna, bland annat statsministerhustrun, fanns med vid själva förlossningen för att se till så att inga förväxlingar skedde kring den nyfödda.
Så tror inte Fabian Persson att det kommer att bli vid förlossningen i mars.
– Att man fick sitta där och lyssna till hur drottningen skrek samtidig som man var uppklädd i högtidskläder var lite pinsamt. Filippa Reinfeldt kommer inte att sitta på Slottet, men det är klart att personer från hovet kommer att finnas i närheten.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: