ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
I en anläggning i Tajoura finns radioisotoper, kärnavfall och låganrikat uran, skriver Reuters. Foto: Ap och Google earth
I en anläggning i Tajoura finns radioisotoper, kärnavfall och låganrikat uran, skriver Reuters. Foto: Ap och Google earth

Expert fruktar smutsig bomb i Libyen

ANNONS:
Läs mer
Visa flerVisa färre
Libyen försökte länge skaffa sig kärnvapen, men gav upp efter internationella påtryckningar.
En tidigare FN-expert säger nu att det finns uran i en forskningsanstalt nära Tripoli - och att materialet kan användas för att skapa en smutsig bomb.
Libyens sista anrikade uran flögs ur landet år 2009, efter att internationella inspektörer från FN övervakat nermonteringen av landets forskningsprojekt för att skaffa kärnvapen.
Men även om det verkligt potenta kärnbränslet flyttats från landet återstår fortfarande uran och andra material, som kan användas för att tillverka en smutsig bomb, säger Olli Heinonen, tidigare vice generaldirektör för IAEA, FN:s atomenergiorgan, rapporterar Reuters.
– Det finns fortfarande frågetecken kring säkerheten, säger han.

Forskningsanläggning

I en anläggning i Tajoura finns radioisotoper, kärnavfall och låganrikat uran, skriver Reuters.
– Även om vi kan vara tacksamma för att det höganrikade uranet inte längre finns i Libyen så kan det återstående materialet i Tajoura, i fel händer, användas som ingredienser i smutsiga bomber. Situationen i Tajoura är oklar, säger Olli Heinonen.
Smutsiga bomber bygger på konventionella sprängämnen och radioaktivt material. Konsekvenserna av att en smutsig bomb exploderar kan bli mycket stora, med många döda och stor påverkan under lång tid.

"Ta på sig ansvaret"

Olli Heinonen säger att Libyens nya ledare måste ta ansvar för det radioaktiva materialet.
– Den (ledningen) måste försäkra omvärlden att man tar på sig ansvaret och att man kommer ta de nödvändiga steg som krävs för att säkra de här potentiellt farliga radioaktiva ämnena, säger han.

Stora vapenlager

Samtidigt är osäkerheten stor kring hur kontrollen över Libyens stora vapenlager ser ut.
Nyhetsbyrån AP rapporterar att dödliga kemikalier, radioaktivt råmaterial och uppskattningsvis 30 000 raketgevär ingår i Khadaffis vapenlager, och nu fruktas att vapnen ska falla i terroristers händer.
Amerikanska underrättelsekällor säger till AP att man fruktar att Khadaffi kan använda vapnen för en sista strid, eller att al-Qaida kan komma att få tag på dem.
I lagren finns bland annat uppskattningsvis 11 ton senapsgas, och dessutom andra kemikalier.
Det finns dessutom hundratals ton Yellowcake, en form av ännu inte förädlat uran, vid en anläggning i landet, uppger AP.
Också i fallet med de materialen höjs oroliga röster.
– Det kommer fortfarande finnas många Khadaffi-lojala som kan kapa vapenlagren och använda dem för uppror, som i Irak, säger Dutch Ruppersberger, politiker i Amerikanska representanthusets underrättelsekommitté, uppger AP.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: