ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Erika Berglund
Foto: Erika Berglund

Expert: Alliansen måste byta stil

ANNONS:
Alliansen måste byta regeringsstil och inse sitt beroende av oppositionen för att få igenom sina förslag som minoritetsregering. Detta skriver Olof Ruin som är professor i statsvetenskap i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Olof Ruin skriver i debattartikeln att regeringen den senaste tiden fått flera förslag förkastade av riksdagen. Och om inte Alliansen byter ledarstil kommer de att få igenom sina förslag framöver, menar han
" En svårighet ligger i att regeringen under den föregående mandatperioden utvecklade en stil som inte passar för en regering i minoritet. Hösten 2006 hade en väl sammanhållen borgerlighet äntligen erhållit en egen majoritet i riksdagen. Det var förståeligt att Fredrik Reinfeldt och hans allianskolleger i detta läge var inriktade på att snabbt få saker och ting uträttade. En regeringsstil utvecklades som påminner om den engelska parlamentarismen", skriver Ruin.

"Beroende av hjälp"

Den engelska parlamentarismen kännetecknas av att en regering regerar, och att oppositionen enbart opponerar. Men då regeringen nu är i minoritetsställning bör de enligt Ruin söka samarbete utanför de egna leden.
" Dagens regering bör, trots att den i nuvarande ekonomiska läge åtnjuter stort förtroende, samtidigt inse att den har en svagare parlamentarisk ställning än åren 2006-2010. Det innebär också att den måste förhålla sig på ett annat sätt till oppositionen och mer än under förra mandatperioden är beroende av hjälp då och då", avslutar Olof Ruin debattartikeln.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: