ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Exklusiva bilder från svenska JAS-insatsen

ANNONS:
FAKTA

Tio svenska Gripen-piloter turas om att flyga in över Libyen och ­fotografera misstänkta militära mål.
Förbandets "Mission support element" väntar på flygplattan och plockar genast ut minnesenheterna från Gripen-planen när de landar. Sedan analyseras bilderna från spaningskapslarna.
Bildtolkarna får också information från piloterna om dessa har sett något anmärkningsvärt.
Bildanalysen är en kamp mot klockan. Senast sex timmar efter landning vill svenskarna presentera en så kallad "RECCEXREP"-rapport till Nato, så att Khadaffis styrkor inte hinner omgruppera.
De svenska piloterna har flera gånger blivit belysta av luftvärnssystem, som riktat sina vapen mot dem.

Visa merVisa mindre
Läs mer
Visa flerVisa färre
SIGONELLABASEN, SICILIEN. Med livet som insats flyger de svenska Jas-piloterna för att ta spaningsbilder över Libyen. Expressen kan i dag som första tidning i världen visa några av de topphemliga fotografierna.
- Tälten, karusellerna och de civila fordonen står där för att maskera ledningscentralen inne i Tripoli, berättar ­Stefan Wilson, förbandschef för Flygvapeninsats Libyen 01.
Svenskarnas huvuduppgift vid Nato-insatsen mot Libyen är att varje dag ta detaljerade spaningsbilder över var Muammar Khadaffis luftförsvar befinner sig och analysera vilken status det har.
Hur otroligt detaljerade fotografier man fått fram med hjälp av spaningskapslarna som är monterade på Jas 39 Gripen-planen har man av taktiska skäl velat hålla hemligt. Khadaffis styrkor får gärna tro att Nato inte ser var den libyska regimen gömmer sina vapen.

Viktigt för Nato

Men Expressen kan i dag avslöja att det svenska förbandets spaningsbilder är av yttersta vikt för att Natoflygen ska kunna skilja militära mål från civil bebyggelse.
- Värt att notera är att vi inte har några som helst rapporter om att civila skulle ha skadats och detta trots att militära mål ofta göms inne i de stora städerna, säger överstelöjtnant Stefan Wilson.
- Skulle civila trots allt ha skadats så skulle det ha blivit känt via sociala medier direkt, säger stabsofficer Carl Bergqvist.
Bilderna som togs för ett par veckor sedan och som Expressen nu fått loss visar att Muammar Khadaffis trupper byggt upp en cirkusskådeplats för att dölja luftvärn som kan skjuta ner piloterna och vapen som kan användas mot civilbefolkningen.

Ledtråden: Parkerade bilar

- Våra bildtolkar lade märke till att bilarna i rondellen intill cirkusfältet stod på exakt samma position när vi tog bilder över området någon dag senare. Det visade sig att Khaddafi parkerat bilar för att vi som bara tar stillbilder skulle tro att vanlig trafik passerar i rondellen och att det är ett ­nöjesfält i stället för luftvärn, berättar Stefan Wilson.
Carl Bergqvist förklarar:
- Det man ser på bilden är en underjordisk ledningscentral som bombats av koalitionen. Runt omkring den står luftvärn för att skydda området. Av bilden framgår det att Natokoalitionen lyckats bomba bunkern utan att den omgivande civila bebyggelsen skadades.

Fått mycket beröm

Utöver de taktiska skälen att inte visa Libyen hur bra koll man har på var de militära målen finns har svenskarna av lojalitet till Nato varit återhållsamma med att rapportera utåt hur bra man lyckats med ­spaningsuppdragen.
- Men vi har fått mycket beröm för de dagliga "RECCEXREP"-rapporter vi lämnar till Nato, säger Stefan Wilson.
Riksdagsbeslutet om för­längningen av den svenska flygvapeninsatsen säger att antalet Gripenplan ska bantas ner till fem i stället för åtta.
- Men förbandet kommer att få fler uppgifter och vi kommer att kunna leverera spaningsbilder ändå, säger Stefan Wilson.

Förtydligande:
Förbandschefen Stefan Wilsons uttalande till Expressen är från i fredags då man ännu inte fått in några rapporter om civila skadade.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: