ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
EU:s hälsokommissionär <b>Tonio Borg</b> säger att snusförbudet kommer att vara kvar. Butiksbiträdet <b>Micke Blomqvist</b> vill bevara snuset: – För min del får an gärna ha snusen kvar. Har man snusat i 20 år så vill man ju inte att de ska ta bort det nu, men om inte annat så får man väl en anledning att sluta, säger han.
EU:s hälsokommissionär Tonio Borg säger att snusförbudet kommer att vara kvar. Butiksbiträdet Micke Blomqvist vill bevara snuset: – För min del får an gärna ha snusen kvar. Har man snusat i 20 år så vill man ju inte att de ska ta bort det nu, men om inte annat så får man väl en anledning att sluta, säger han.

EU:s svar på svenska hotet om snuskrig

ANNONS:

Nu hårdnar snuskampen.

Handelsminister Ewa Björling (M) hotar EU med "full­skaligt krig" om inte snuset släpps fritt. Från EU:s hälsokommissionär Tonio Borg är dock budskapet tydligt:

- Vi har känt ett starkt tryck från Sverige i flera månader, men snusförbudet kommer att vara kvar, sade Frederic Vincent, talesperson för hälsokommissionären till Expressen i går kväll.

Inom de närmaste veckorna kommer EU-kommissionen att offentliggöra sitt förslag på hur det nya tobaks­direktivet ska se ut.

Men redan innan förslaget lagts fram har delar av det läckt. Både DN och Aftonbladet publicerade för några veckor sedan uppgifter om att exportförbudet blir kvar och att smaktill­satserna som finns i vissa snussorter kan förbjudas.

Nu trappar svenska regeringen därför upp striden om snuset. Förra veckan träffade barn- och äldreminister Maria Larsson EU:s hälso­kommissionär Tonio Borg, och underströk då hur viktig snusfrågan är för Sverige.

"Lite drastiskt"

I går var det handelsminister Ewa Björlings tur att försöka påverka kommissionären. Mötet skulle pågå en kvart, men tog en timme.

På pressträffen efteråt beskrev Ewa Björling relationen mellan EU och Sverige i snusfrågan som en "lågintensiv konflikt som pågått i flera år". Nu menar hon att konflikten kan utvecklas till fullskaligt krig, enligt TT.

- Jag kanske uttryckte mig lite drastiskt, men det är viktigt att fler nu jobbar för det här, säger Björling till Expressen samma kväll.

Innan något slutgiltigt tobaksdirektiv tas ska förslaget skickas vidare till både EU-parlamentet och minister­rådet. Och där menar Ewa Björling att Sverige nu måste försöka påverka de andra parlamentarikerna och medlems­länderna.

- Snuset är en hjärtefråga för Sverige. Hade vi inte fått behålla vårt snus hade vi inte gått med i EU. Regeringen har ett entydigt mandat från riksdagen att driva frågan om att häva export­förbudet.

"Har noterat det"

Men när Expressen pratar med Tonio Borgs talesperson Frederic Vincent är budskapet tydligt:

- EU:s linje när det gäller snus har varit densamma i månader, om inte år. Förbudet utanför Sverige kommer att vara kvar.

Vad tycker ni om de svenska politikernas snuskampanjande?

- Vi har noterat det och det finns inte så mycket att säga. Vi har under flera månader haft ett starkt tryck från Sverige, och det är inte första gången. Men vår linje är ganska enkel: Snus kanske är mindre skadligt än cigaretter, men det är inte ofarligt.

Enligt Daniel Naurin, föreståndare för Centrum för Europaforskning är det svårt att se några ytterligare åtgärder för Sveriges del.

- Möjligen kan ministern försöka få med sig sina kollegor i ministerrådet. Några ytterligare krigsåtgärder kan jag inte se att hon kan ta till.

-

JA

Därför är

snus bra

'' Jag avråder inte från snus. För rökare som har svårt att sluta med tobak tycker jag att snus kan vara ett utmärkt alternativ till cigaretter. Det har bedrivits forskning kring snusets hälsorisker i 30 år, och den visar att det är en oerhörd skillnad i hälsoeffekter mellan snus och cigaretter. Cigaretter är inte ett lämpligt jämförelseobjekt, utan snus hamnar snarare på samma nivå som kaffedrickande.

Lars-Erik Rutqvist , professor i onkologi och anställd av tobaksbolaget Swedish Match.

 

NEJ

Därför är

snus dåligt

'' När vi jobbar utgår vi från folkhälso­politiken, som är att vi ska minska tobaksbruket. Och enligt forskningen finns det risker med snus. Det finns en del studier som pekar på skadeverkningar för snusare. Det ökar risken för cancer i bukspottkörteln, om man får en hjärtinfarkt ökar snusande risken för att utgången ska bli dödlig och det finns ökad risk för munslemhinneförändringar, bland annat.

Cecilia Birgersson , utredare inom tobaks­prevention på folkhälsoinstitutet

-

Vad tycker du om att

EU vill förbjuda snuset?

'' Det skulle vara intressant att veta vad EU baserar sin kritik på, för det finns ju mycket mindre vetenskapliga studier om snus än om rökning. Jag är emot deras förbud och tror att det beror mycket på att det är främmande för andra länder.

Josefin Ericsson , 26, arbetsterapeut, Stockholm

'' Jag har viss förståelse för det där med smaktillsatserna, men är ändå emot ett förbud. Jag tycker att det är Sveriges angelägenhet.

Jonas Ericsson , 20, studerande, Stockholm

'' Det är helt värdelöst, det innebär ju bara fler begränsningar på en fri marknad. Det är jättetråkigt.

Mattias Tell , 28, Stockholm

'' Det är helt fel att de är så mycket hårdare mot snus än cigaretter. Jag tycker att det borde vara upp till Sverige att bestämma om reglerna krig det här. Själv bor jag mycket i Chicago och där är snusen mycket billigare.

Erik Ljungberg , 24, studerande

'' För min del får man gärna ha snusen kvar. Har man snusat i 20 år så vill man ju inte att de ska ta bort det nu, men om inte annat så får man väl en anledning att sluta.

Micke Blomqvist, 40, butiksbiträde, Stockholm

-

Sverige vs. Europeiska unionen

Styre

Monarki, enhetsstat.

Det folkvalda Europaparlamentet godkänner EU:s lagstiftning tillsammans med ministerrådet (de 27 EU-ländernas regeringar).

Folkmängd

9,5 miljoner, (2011).

495 miljoner invånare.

Yta

Cirka 450 000 kvadratkilometer.

Fyra miljoner kvadratkilometer.

BNP/invånare

120.

100.

Arbetslöshet

8,6 procent (oktober 2012).

7,5 procent.

Försvar

Armen 4 400 (2009), flygvapnet 4 300 (2009), flottan 1 800 (2009).

Enligt den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken (GSFP) bidrar länderna vid behov med trupper. Sedan 2007 kan EU, på uppdrag av rådet, på kort varsel genomföra insatser med två stridsgrupper på vardera 1 500 man. Om det skulle behövas, kan båda styrkorna sättas in samtidigt.

Källa: L andguiden, Utrikespolitiska institutet, arbetsförmedlingen och www.europa.eu

-

SÅ MYCKET

GÅR TILL

SKATT

Räknat på en marginal på 46 procent. Genomsnittspris för en dosa snus hos Swedish

match är 53 kronor.

Svenskarna använder i snitt 16,7 dosor per person och år, på hela befolkningen cirka 6 700 ton per år. Rekordåret 1919 såldes 7 000 ton eller 1,2 kilo per person.

Svenska snusmarknaden: Swedish match 83 procent, övriga 3 procent, Imperial tobacco 4 procent, BAT (F&L) 10 procent.

Snusförsäljning för Swedish match 2011: 4,7 miljarder kronor.

Källa: Dagens Nyheter

-

11:20 kr

MOMS

17:30 kr

ÖVRIGT

14:00 kr

SWEDISH MATCH

10:50 kr

Tobaksskatt

-

Så farliga är andra saker

i jämförelse med snus

För att kunna rangordna olika tillstånd i förhållande till varandra gör Social­styrelsen en bedömning av varje tillstånds svårighetsgrad. Svårighetsgraden avgörs utifrån hur stor risken är för sjukdom, sänkt livskvalitet och förtida död. Svårighetsgraden är indelad i fyra nivåer: Mycket kraftigt förhöjd risk, Kraftigt förhöjd risk, Måttligt förhöjd risk och Något förhöjd risk.

Källa: Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande, 2012

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: