ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Fredrik Reinfeldt på plats i Bryssel. Foto: Kristofer Sandberg
Fredrik Reinfeldt på plats i Bryssel. Foto: Kristofer Sandberg

EU-ledarna överens - budgeten till 2020 klar

ANNONS:

EU-ledarna har enats om en långtidsbudget för perioden 2014–2020.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är positiv till uppgörelsen som han uppger minskat Sveriges avgift och säkrat merparten av den svenska rabatten.

– Det är en mycket bra budget för Sverige, säger Reinfeldt på en presskonferens.

Efter nattens mangling fortsatte EU:s toppmöte i Bryssel under fredagen. På fredagsmorgonen såg det hela ut att urarta i ett storbråk mellan medlemsländerna.

– De är djupt oense om det nya förslaget, sade en källa med insyn till Expressen.se imorse.

Vid 10-tiden uppgav svenska delegationen att ett nytt förslag väntades inom några timmar.

Twittrade ut beskedet

Men på eftermiddagen kom beskedet - via Twitter - om att EU-ledarna har enats om en långtidsbudget för perioden 2014–2020.

"Uppgörelsen klar! Europeiska rådet har enats om en långtidsbudget för resten av decenniet. Värt att vänta på", skrev EU:s ordförande Herman Van Rompuy på sitter Twitterkonto efter drygt ett dygns förhandlingar i Bryssel.

Sverige behåller rabatt

Statsminister Fredrik Reinfeldt är positiv till uppgörelsen.

– För första gången sedan Sverige blev medlem i EU har vi lyckats skära ned i budgeten, säger Reinfeldt på en presskonferens.

– Nu har vi bestämt att Sverige ska få 2,8 miljarder i rabatt. Vi behåller drygt 80 procent av vår rabatt, säger Reinfeldt.

– Sveriges avgift hamnar på 32 miljarder, jämfört med prognosen på 32,5. Vi har alltså minskat Sveriges avgift, säger statsministern.

Lägre budget

Utgifterna i budgeten hamnade enligt det senaste förslaget på 960 miljarder euro. Det kan jämföras med det senaste förslaget från det misslyckade budgettoppmötet i november på 972 miljarder euro.

Satsningarna på jordbruksstöd går i budgeten ned med 10 procent. Satsningar på forskning däremot går upp med 40 procent.

Besparingarna sker framför allt på infrastruktursatsningar som enligt tidigare uppgifter till Expressen minskas med nästan 14 miljarder euro. Struktur- och regionstöden ökar med 4,6 miljarder euro, och utgifterna för jordbruksstöden ökar med 1,3 miljarder.

Under perioden 2007-2013 var taket drygt 864 miljarder euro, eller drygt en procent av EU-ländernas bruttonationalinkomst (BNI).

Parlamentet kan rösta nej

Men missnöjet i EU är fortfarande stort. Enligt TT hotar EU-parlamentet dock med att rösta nej till långtidsbudgeten som EU-ledarna lyckats ena om. Rösterna kan komma att hållas hemliga för att skydda ledamöterna från deras regeringars påtryckningar, skriver TT.

Redan före regeringschefernas överenskommelse varnade talmannen, socialdemokraten Martin Schulz för att besparingarna gått för långt. Han var även kritisk till den stora klyftan mellan vad EU åtar sig att spendera, 960 miljarder euro, och vad tänker sig att faktiskt betala ut, 908 miljarder euro, skriver TT.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: