ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
I RÄTTEN. Expressens tidigare chefredaktör Otto Sjöberg och Aftonbladets tidigare chefredaktör ­Anders Gerdin i HD. Foto: Roger Vikström
I RÄTTEN. Expressens tidigare chefredaktör Otto Sjöberg och Aftonbladets tidigare chefredaktör ­Anders Gerdin i HD. Foto: Roger Vikström

Ett hyckleri som försvårar vårt arbete

ANNONS:

Två olika scener - samtidigt:

I riksdagshuset tvingas Jimmie Åkesson hålla presskonferens om Expressens undersökande journalistik.

Bara ett stenkast bort håller Högsta domstolen huvudförhandling om hur dagstidningarna ska kunna finansiera sin journalistik.

Vi som sitter i HD:s anrika lokaler i Gamla stan är lika intresserade av konsekvenserna för nyhetsförmedlingen som kollegerna i Riksdagens presscenter.

Christian Holmén och David Baas, som båda ingår i Expressens mångfaldigt pris­belönade särskilda grupp för undersökande journalistik, avslöjar nu dag efter dag nya bevis på hur ledande SD-politiker upp­träder våldsamt, rasistiskt och kvinno­fientligt.

Deras reportage - redigerat för tv av Jenny Modin och Erik Gustafson och för tidningen av Göran Forsberg - blottlägger hur SD-politikerna ljuger för Expressen och sina egna väljare.

Nu får Erik Almqvist och hans parti­kamrater sona sitt syndande med ­sanningen.

Men samtidigt som alla stora medier citerar Expressen och både statsministern och oppositionsledaren kritiserar SD efter att ha sett våra tv-filmer, så påminns jag om hur statens otidsenliga hyckleri försvårar för oss att satsa tillräckliga resurser på egna nyheter.

För här i HD, från platsen längst bak i stora förhandlingssalen, ser jag hur Riksåklagaren som ju är i statlig tjänst efter statliga Lotteriinspektionens polisanmälningar mot Expressen och Aftonbladet försöker få de tidigare chefredaktörerna Otto Sjöberg och Anders Gerdin fällda för brott mot det så kallade främjandeförbudet.

Det är bisarrt.

 

Det finns, som säkert också åklagaren och domarna vet, redan politisk majoritet i riks­dagen för att häva det gamla spelmonopol som ändå inte fungerar.

Staten ger tillstånd för alla möjliga olika spel och lotterier, inte bara från statens eget Svenska Spel, och ni kan varje dag se reklam från utländska spelbolag i tv-kanaler som sänder på svenska och som har sändningstillstånd från svenska staten.

Processen i HD handlar bland annat om att Expressen för nio (9) år sedan lät publicera några annonser från Expekt och Unibet. För trots att "Gambellidomen" i EG-domstolen tolkades som att detta var okej, agerade Lotteri­inspektionen.

Jag tycker det är fel.

 

Ur ett konkurrensperspektiv är det inte rätt att exempelvis Expressen och Aftonbladet, som investerar i journalistik, har sämre ­förutsättningar för att sälja annonser än, säg, TV3 och Kanal 5.

Om kvällspressen, som i andra domstolar redan avfört flera försök från Lotteriinspektionen att inskränka tidningarnas innehåll, vinner fajten i HD har det stor betydelse för alla dags­tidningar.

Möjligheten att intäktsmässigt bli konkurrensneutral med tv är viktig för oss som vill se mer av undersökande reportage i dagspressen.

Domen?

Den kommer senare, sa HD.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: