Eritreas diktator Isaias Afewerki höll tal på fredagen.
Eritreas diktator Isaias Afewerki höll tal på fredagen.

Eritreas regim skakar - diktatorn höll långt tal

Publicerad

Eritreas diktator Isaias Afewerki höll ett nyårstal samtidigt som regimen skakar.

Det över två timmar långa talet handlade bara om landets ekonomi, enligt journalisten och exileritreanen Meron Estefanos.

Fängslade Dawit Isaak nämndes inte.

Under fredagskvällen höll den eritreanske diktatorn Isaias Afewerki sitt årliga nyårstal i Eritreas statstelevision.

Enligt journalisten och exileritreanen Meron Estefanos handlade talet uteslutande om landets ekonomi. Men talet var bara det första, och det kan komma fler tal de närmaste dagarna. Det är inte säkert när och hur många då Eritrea är ett väldigt slutet land.

I talet svarade Afewerki på frågor från två journalister på två av landets officiella språk, tigrinska och arabiska.

Politiska fångar nämndes inte

Eritrea befaras ha tiotusentals politiska fångar – ingen vet den exakta siffran – och mänskliga rättigheter sträcker sig till ett minimum. En av fångarna är den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad sedan den 23 september 2001. Under veckan har det ryktats om att diktatorn Isaias Afewerki kommer utnyttja nyårstalet till att benåda fångar. Men den möjligheten tror inte Kjetil Tronvoll, Eritreakännare och professor i mänskliga rättigheter vid Oslo universitet, på.

– Ingen chans överhuvudtaget, det ligger sist på hans agenda. Det skulle bara uppfattas som ett tecken på svaghet, säger han.

Under det första talet nämndes inte Dawit Isaak eller några andra politiska fångar.

"Ofta motsägelsefulla"

Isaias Afewerki blev Eritreas första president någonsin. Han ledde självständighetskriget mot Etiopien och lyckades få landet självständigt 1991.

Diktatorn Isaias Afewerki har styrt sitt folk med järnhand sedan 1993. På senare tid har dock regimen försvagats, säger Kjetil Tronvoll. Bland annat kan regimens informationsminister Ali Abdu, som stått nära Isaias Afewerki, ha hoppat av under en resa till Tyskland.

Enligt den regimkritiska sajten Awate ska Ali Abdus familj - pappan Abdu Ahmed Younis, 87, brodern Hassen Abdu Ahmed, 38, och dottern Ciham Ali Abdu, 15, - ha gripits av eritreanska myndigheter.

Enligt sajten talar det för att informationsministern har flytt landet.

Tiotusentals flyr landet varje år – i början av december hoppade dessutom hela fotbollslaget av till Uganda. Och vreden växer stor både inom militären och bland vanligt folk eftersom det råder brist på både mat och elektricitet. Av den anledningen kan presidenten öppna för nya fredsförhandlingar med Etiopien om de omstridda gränserna mellan länderna.

Erik Paulsson Rönnbäck

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida