ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

"En mörk dag för Sveriges brevbärare"

ANNONS:
På måndag tvingas brevbärarna dela ut propaganda från rasistiska nationaldemokraterna.
Facket beskriver det som "en mörk dag för Sveriges brevbärare".
- Jag vet att många kommer må dåligt av det här, och jag har full förståelse för dem, säger Alf Mellström, ordförande för Seko i Posten till Expressen.se.
Nationaldemokraterna bildades 2001 som en utbrytning ur Sverigedemokraterna. - De riktar sig mot dem som tyckte att sd var för mesiga. De är ett rasistiskt parti som även har kopplingar till nazistiska grupper. Det finns öppna antisemiter inom partiet, säger Daniel Poohl som är journalist på tidningen Expo och expert på högerextremismen i Sverige.

"Yttrandefrihetens baksida"

På måndag kommer brevbärare i Stockholm och Uppsala tvingas delas ut propagandamaterial från partiet. Facket är bekymrade, men anser att de inte kan göra något åt saken. - Vi beklagar att brevbärarna tvingas dela ut det här. Det här är yttrandefrihetens baksida. Tyvärr är det inte olagligt att uttrycka korkade och inskränka uppfattningar. Posten kan bara göra en bedömning om materialet bryter mot lagen och kan ej vara censurerande myndighet. - Om deras jurister bedömer att det inte är ett lagbrott, då måste vi dela ut skiten, säger Alf Mellström, ordförande för Seko i Posten. Facket oroar sig för att det kan uppstå problem för vissa av de brevbärare som delar ut propagandan. - Vi har uppmanat skyddsombuden att de säkrar arbetsmiljön för brevbärarna om det uppstår tumult, säger Alf Mellström.

"Det är vidrigt"

Enligt Postens informationsdirektör rör det sig om "en pamflett som argumenterar kring våld och skattetryck". Det fanns diskussioner inom företaget att inte dela ut den. Efter att juristerna kommit fram till att det inte handlar om hets mot folkgrupp, valde man att distribuera den. - Det är inte Postens uppdrag att utöva censur. Jag tycker personligen att det är vidrigt, men det måste vara mottagaren som bedömer detta, säger han. Per Mossberg har full förståelse för att vissa brevbärare inte uppskattar att behöva dela ut materialet. - Jag kan förstå om brevbärare och andra medarbetare i posten tycker att det är stötande.

"Det är beklagligt"

Nationaldemokraternas pressekreterare Markus Andersson säger på fredagkvällen till Expressen.se: - Vi har förstått att Postens anställda har reagerat, men faktum är att upphandlingen är godkänd. Att vissa sen inte vill dela ut det är bara beklagligt, men det är inte upp till dem att döma vad de delar ut. Påverkar reaktionerna ert utskick? - Nej, absolut inte. Detta är en stor grej som vi planerat sen länge. Sen får folk tycka vad de vill. Det finns ju en papperskorg att slänga det i om de inte vill läsa det.

Vägrade

Inför valet 2002 var det några brevbärare i Mölndal som vägrade dela ut material från Sverigedemokraterna. Brevbärarna lyckades få Posten att sluta med utdelningen och fick senare syndikalisternas civilkuragepris. Alf Mellström har inte hört talas om några sådana tendenser i år. - Jag har inte hört att folk kommer strunta i att dela ut materialet, säger han. Posten har ännu inte tagit ställning till vad man ska göra om vissa brevbärare vägrar dela ut materialet - Det får vi titta på då, säger Per Mossberg. Hur mycket pengar tjänar Posten på det här? - Jag vet inte, men det är inga kolossala belopp. Men vi delar inte ut det för att tjäna pengar. Posten hamnar i en omöjlig situation: Jag tror inte det skulle tilltala någon om Posten själva bestämde vad den skulle dela ut, säger Per Mossberg.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: