ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Blev akut sjuk. Kräksjukan gjorde att radioprofilen Lisa Syrén fick sjukskriva sig från två program. Det var förfärligt. Hur är det man uttrycker det först vill man dö och sen tror man att man är död, säger hon.
Blev akut sjuk. Kräksjukan gjorde att radioprofilen Lisa Syrén fick sjukskriva sig från två program. Det var förfärligt. Hur är det man uttrycker det först vill man dö och sen tror man att man är död, säger hon.

En miljon kan få kräksjukan

ANNONS:
Rekordmånga drabbas av vinterkräksjukan - var tionde svensk kan däckas.
Experterna befarar att det är ett nytt och elakare slags virus som härjar.
- Det är mer aggressivt - ger jobbigare symptom och är mer smittsamt, säger chefsmikrobiologen Kjell-Olof Hedlund.
Varje vinter sprids det extremt smittsamma caliciviruset i Sverige. Men i år är det värre än någonsin. Viruset har kommit ovanligt tidigt - och slagit ovanligt hårt. - Jag har aldrig sett något liknande. Vi har fått in tio gånger fler prover från smittade än normalt, kommenterar Kjell-Olof Hedlund, expert på caliciviruset vid Smittskyddsinstitutet. Skakig i tre dagar En av alla som drabbats är radioprofilen Lisa Syrén, som leder populära Ring så spelar vi och Karlavagnen. Hon fick ställa in två program förra veckan. - Det var förfärligt, det kommer så akut. Man tror man ska dö. Jag var turligt nog hemma när jag blev sjuk. Men jag var skakig i benen in på tredje dagen. Kulmen på smittan är inte nådd, enligt Kjell-Olof Hedlund. - Smittan var explosionsartad redan i november. Nu går vi in i maxperioden. Om det håller i sig lika länge som det brukar, in i mars, är det en mastodontepidemi. Minst 800 000 kan insjukna. Experterna misstänker att det i år rör sig om ett nytt slags smitta. Caliciviruset, som heter Lordsdale, kan ha förändrat sig. Från flera andra länder, som England, rapporteras också om ovanliga epidemier. Det kräks i hela Sverige Smittan har ett häftigt förlopp. På bara ett par timmar kan man insjukna. - En del hinner inte hem utan spyr på bussen, säger Kjell-Olof Hedlund. Nu finns smittan i hela landet. Skolor, arbetsplatser, sjukhus och äldreboenden drabbas hårt. Många sjukhus har fått stänga avdelningar, ställa in operationer och förbjuda besök. - Det kräks i hela Sverige. Jag tror inte att ett enda storsjukhus klarat sig. Och om vården tycker att det är jobbigt nu fasar jag för hur det ska bli längre fram, kommenterar Hedlund. Kräksjukan kostar samhället stora pengar - i produktionsbortfall, sjukskrivningar och vårdkostnader. Kaskadkräkningar och yrsel tidiga symptom
 • Insjuknandet börjar med magsmärtor och kaskadkräkningar och fortsätter med feber, yrsel, blixthuvudvärk och diarréer. För de flesta är viruset ofarligt - man tillfrisknar efter ett par dagar. Mycket skröpliga gamla människor kan drabbas hårt, och till och med avlida.
 • Smittsam är man hela två dygn efter det att man tillfrisknat.
 • Var femte person är helt immun mot sjukdomen - forskarna hävdar att det beror på en särskild gen. Så kan du hejda smittan:
 • Caliciviruset sprids extremt lätt - bara några få partiklar från kräkningar eller diarréer kan smitta. Att helt slippa smittan är svårt - man måste undvika offentliga platser. Men det går att minska smittspridningen:
 • Var noga med hygienen och tvätta händerna noga.
 • Den som är sjuk bör ha egen toalett om det är möjligt.
 • Rengör med rengöringsmedel eller spritlösning på ställen där kräks eller diarré hamnat.
 • Ta inte hem gäster om någon i familjen är sjuk.
 • Stanna hemma så länge du är smittsam och försök få i dig tillräckligt med vätska.
  Mejla Skriv ut
  Rätta text- och faktafel
  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  ANNONS:
  REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
  ANNONS:
  ANNONS:

  Rapportera textfel

  Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

  Felaktigt mejl
  Du måste fylla i en kommentar: