Aki Paasila mördades den 7 augusti 2015. Foto: Privat / PRIVATAki Paasila mördades den 7 augusti 2015. Foto: Privat / PRIVAT
Aki Paasila mördades den 7 augusti 2015. Foto: Privat / PRIVAT
Den 42-åriga kvinnan, som även är misstänkt för mordet på sin tidigare make, nekar till alla anklagelser. Foto: Olle Sporrong / EXPRESSEN EXPRESSENDen 42-åriga kvinnan, som även är misstänkt för mordet på sin tidigare make, nekar till alla anklagelser. Foto: Olle Sporrong / EXPRESSEN EXPRESSEN
Den 42-åriga kvinnan, som även är misstänkt för mordet på sin tidigare make, nekar till alla anklagelser. Foto: Olle Sporrong / EXPRESSEN EXPRESSEN
Det var i somras som den 42-åriga kvinnans pappa hittades mördad och hennes mamma svårt skadad i en sommarstuga i Arboga. Foto: Alex Ljungdahl/ExpressenDet var i somras som den 42-åriga kvinnans pappa hittades mördad och hennes mamma svårt skadad i en sommarstuga i Arboga. Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

Det var i somras som den 42-åriga kvinnans pappa hittades mördad och hennes mamma svårt skadad i en sommarstuga i Arboga.

 Foto: Alex Ljungdahl/Expressen
Enligt Leif GW Persson kan 18-åringen bindas till sommarstugan med olika spår. 18-åringen ska ha pekat ut Eskilstunaån som den plats där han dumpat mordvapnet. Foto: Simon HastegårdEnligt Leif GW Persson kan 18-åringen bindas till sommarstugan med olika spår. 18-åringen ska ha pekat ut Eskilstunaån som den plats där han dumpat mordvapnet. Foto: Simon Hastegård
Enligt Leif GW Persson kan 18-åringen bindas till sommarstugan med olika spår. 18-åringen ska ha pekat ut Eskilstunaån som den plats där han dumpat mordvapnet. Foto: Simon Hastegård

En häktad för
mordet på Aki, 42

Publicerad

Aki Paasila dränktes i Arboga sommaren 2015.

Sedan tidigare är hans hustru, den 42-åriga Arbogakvinnan, delgiven misstanke i utredningen.

På fredagen häktades en av hennes anhöriga - på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Månader efter mordet skrev mannen att han hade begått sitt livs största misstag - som han önskade att han kunde få ogjort.

Den misstänkte mannen är på sannolika skäl misstänkt för mordet på Aki Paasila, 42, som hittades död under mystiska omständigheter i sjön Hjälmaren sensommaren 2015. Gripandet skedde tidigt på onsdagsmorgonen – och han anhölls av åklagare klockan 09.50, misstänkt för mord.

Den 42-åriga kvinnan.Foto: Olle Sporrong

Häktningsförhandling mot mannen hölls klockan 15.30 i sal 8 i Västmanlands tingsrätt. Han häktades senare under eftermiddagen, på sannolika skäl misstänkt för mord. Det är den högre misstankegraden.

– Min bedömning är att när han anhölls så var han skäligen misstänkt. Nu är han misstänkt på sannolika skäl och det delades av tingsrätten, den bedömningen, säger kammaråklagare Johan Fahlander.

Mannen i häktningsförhandling på fredagen.Foto: Michaela Hasanovic / MICHAELA HASANOVIC

Månader efter Akis död skrev den nu häktade mannen själv på Facebook att han begått sitt livs misstag och önskade att det gick att få ogjort. "Det jobbigaste är att glömma" skrev han, utan att specifikt ange vad det handlade om.

Ett annat av mannens inlägg har kommenterats av Mohammad Rajabi, den misstänkte mördaren i sommarstugemordet, där den 42-åriga Arbogakvinnan också delgivits misstanke.

Två personer som suttit anhållna i samma ärende är sedan tidigare försatta på fri fot under fredagen.

– De här två andra som frihetsberövade frigavs tidigare i dag. Mannen frigavs strax efter lunch och kvinnan frigavs omkring kvart i tre, säger kammaråklagare Johan Fahlander. Min bedömning var att misstankarna hade försvagats under utredningstiden. Det fanns inte skäl att begära dem häktade.

Nya förhör under fredagen

Det har hållits förhör med båda de misstänkta under morgonen och förmiddagen – just med anledning av de senaste dagarnas anhållanden.

Västmanlands tingsrätt.Foto: Alex Ljungdahl

Några beslut om att helt avföra personerna från brottsmisstankar har det dock inte tagits – inte än.

– Några sådana beslut fattas inte i nuläget. Men jag kan väl säga som så att brottsmisstankarna har försvagats under frihetsberövandetiden. Det finns inte skäl att begära honom häktad, har jag bedömt, säger Johan Fahlander.

Figurerar i båda utredningarna

Den 42-åriga Arbogakvinnan har fått en central roll i de två mycket uppmärksammade mordutredningarna.

Här är bryggan där Aki hittades drunknad 2015.Foto: Johan Ronge

Dels den där hennes förre make Aki Paasila hittades död i sjön Hjälmaren sommaren 2015.

Polisen avfärdade först drunkningen som en olyckshändelse – nu utreds den som ett misstänkt mord och ett försök till bedrägeri, då kvinnan tecknat en livförsäkring i exmakens namn.

Kvinnan är också central i utredningen kring mordet på sin pappa och mordförsöket på mamman i sommarstugan i Arboga 2016 – brott som kvinnans pojkvän Mohammad Rajabi har erkänt i förhör.

 

Relaterade ämnen

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag