Eriksdalsbadet i Stockholm har vid flera tidigare tillfällen haft problem med sexuella ofredanden. Som följd av detta har man bland annat valt att ha separata bubbelpooler för kvinnor och män. Foto: Mikael Sjöberg
Eriksdalsbadet i Stockholm har vid flera tidigare tillfällen haft problem med sexuella ofredanden. Som följd av detta har man bland annat valt att ha separata bubbelpooler för kvinnor och män. Foto: Mikael Sjöberg
Efter förhör berättade tjejerna att killarna följt efter dem inne på badhuset. Foto: Mikael Sjöberg
Efter förhör berättade tjejerna att killarna följt efter dem inne på badhuset. Foto: Mikael Sjöberg

En grupp tjejer ofredades på bad

Publicerad

En grupp tjejer ofredades av ett antal unga killar på Eriksdalsbadet på onsdagskvällen.

– Det var ett gäng tjejer som blev omringade av ett tiotal killar som försökte tafsa på dem, säger Johan Renberg, stationsbefäl vid polisen på Södermalm.

Larmet inkom till Stockholmspolisen vid klockan 17.46. Enligt ett pressmeddelande från polisen ska en grupp tjejer på badet ha blivit ofredade av ett antal killar.

– Det var ett gäng tjejer som blev omringade av ett tiotal killar som försökte tafsa på dem. Vakten uppmärksammade detta ganska snabbt och polispatrull tillkallades, säger Johan Renberg, stationsbefäl vid polisen på Södermalm.

"Kallas till förhör"

Efter förhör berättade tjejerna att killarna följt efter dem inne på badhuset . De ska ha kunnat peka ut några av killarna som identifierats av polis på plats.

Ingen av pojkarna omhändertogs.

– Anmälan upprättades och de kommer att kallas till förhör senare, säger Johan Renberg.

Eriksdalsbadet har vid flera tidigare tillfällen haft problem med sexuella ofredanden. Som följd av detta har man bland annat valt att ha separata bubbelpooler för kvinnor och män.

– Vi har haft en efterfrågan om detta från framför allt kvinnor. Det har också varit händelser som har skett som har gjort att vi nu delar upp män och kvinnor, sa Sara Franzén Shilwan, enhetschef vid Eriksdalsbadet, till Dagens Nyheter den gången.

Men badet fick också kritik för tilltaget. Anna König Jerlmyr, M, oppositionsborgarråd i Stockholms stad, var kritisk och sa till DN att hon hellre ser fler badvakter.

– Det är fullständigt oacceptabelt att ett badhus agerar på det här viset. Då ger badhuset efter för de sexuella trakasserierna och skickar signaler om en syn på kvinnor som är totalt förkastlig, sa König Jerlmyr.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida