En av tre har gjort som Borg

Publicerad
Uppdaterad
Finansminister Anders Borg har gjort som var tredje svensk: köpt svarta tjänster.
Över två miljoner svenskar har köpt svart det senaste året.
De allra flesta har inget dåligt samvete utan känner sig nöjda med att ha gjort en bra affär.
Bara en av fyra svenskar skulle känna dåligt samvete om de gjorde som Anders Borg eller de avhoppade ministrarna Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò: anlitade svartjobbare. Bland de svenskar som redan köpt svart skäms sju procent för det. Varannan ser svartjobb som ett lindrigt brott. 37 procent kan tänka sig att köpa svart hemhjälp. Det visar en färsk rapport från skatteverket. - Det finns en klar obalans mellan reglerna och medborgarnas syn på vad som ska beskattas, menar Jan-Erik Bäckman, chef på skatteverkets analysenhet.

"Del av kostnaden"

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, har forskat om svartjobb: - Skattesystemet är anpassat till pappersbruket eller andra stora industrier, inte till frisörer, barnflickor eller målare. - På ett pappersbruk är lönerna en liten del av kostnaden, men vid ett målarjobb är nästan hela kostnaden arbetskostnad. Då slutar det ofta med att kunden köper tjänsten svart, eller målar själv. Laddad fråga - Men de flesta svenskar tycker att det är fel med svartjobb i organiserad form, som när en restaurang betalar svarta löner, påpekar Henrekson. Vem som jobbar svart är en laddad fråga. 97 procent tycker att det är "helt oacceptabelt" att leja en person som får socialbidrag. Mest rätt att jobba svart har en nära släkting eller en person med jobb som vill arbeta extra, tycker svenskarna.
 • Expressens artikelserie om svartjobben, som publicerades i augusti i år, avslöjade varför så många svenskar köper och jobbar svart. Filippa, 37, ensamstående, köper svart barnvakt för 2 000-3 000 kronor i månaden. Filippa:"Att köpa vitt har jag inte råd med, det kostar 250-350 i timmen. Jag kan betala 80-100. Eftersom det rör sig om små summor har jag inte dåligt samvete. Fast egentligen är det inte rätt att göra så här." Vivianne, 51, masserar Lars, 55, mot att han målar moln i hennes tak. Tjänsterna kostar egentligen 400 kronor i timmen. Vivianne: "Vi bjuder varann på vår arbetstid och kompetens, jag ser det inte som svartjobb. Jag kan även tänka mig att ta emot svarta pengar, tillfälligt för att få fart på verksamheten." Rolf, 53, har betalat sin musiklärare Peter, 40, förtidspensionär, cirka 4 000 kronor svart. Peter: "Som förtidspensionär får jag 6 050 i månaden, det klarar jag mig inte på. Självklart skulle jag vilja jobba vitt, men det finns inga vita jobb i branschen." Rolf: "En lika bra lärare som kör vitt har jag inte råd med." Niklas, 33, byggjobbare, vittnar om fifflet i byggbranschen. Han har jobbat svart men gått över till vitt sen han startade eget. Niklas: "På ett ställe blev jag lovad vit lön men det var alltid krångel med lönespecifikationen. Till slut förstod jag att det var svart. Det är jobbigt med fusket, men många gör det för att klara sig."

  Läsarna om granskningen av ministrarna:

  "Snälla, vi orkar inte läsa eller höra mer om detta! Kolla också hur många andra av Sveriges befolkning som betalat målare, trädgårdsarbetare, barnflickor, städhjälp utan kvitto. Och nog finns det några sossar också bland dem? Är ni journalister helt "vita"?" Berit
 • "Vem bryr sig om de har betalt en barnflicka svart eller vitt." Olof
 • "Nu börjar den så kallade nyhetsrapporteringen bli riktigt löjeväckande. Gammal skit om den nya regeringen ska dras fram till vilket pris som helst. Menar medierna på allvar att man ska lämna in kontrolluppgift på några hundralappar som man ger barnvakten? Vem har någonsin gjort detta?" Bo
 • "Det finns nästan inte någon som inte betalat sina barnvakter med svart lön. Hur ska man annars kunna gå ut en kväll om man har barn och ingen släkting som kan ta hand om sina barn. Hur har ni gjort? Om ni nu har barn. Låt regeringen få regera i lugn och ro."
 • "Expressen visar igen att ni är bäst när det gäller. De senaste dagarnas bevakning har varit enastående."
 • "Tycker att Expressen är en bra tidning. Det är också bra att omständigheterna kring Chilò och Borelius tagits fram. Nu (Borg) handlar det om en barnvakt och några futtiga tusenlappar mer än en gräns som dessutom inte är straffbar och som säkerligen många inte känner till. Tycker ni själva verkligen att det här är relevant att skriva om eller känner ni att det är nödvändigt för att ni tror att svenska folket vill läsa om det?" Johan
 • "Bra gjort! Fortsätt er granskning av den nya regeringen. Får de styra kommer Sverige bli en bananrepublik." Thomas
 • "Vem har inte suttit barnvakt som ungdom och fått några hundringar i handen som tack för hjälpen! Det är inte svartjobb eller någon annan olaglig verksamhet som är värd att skriva om, bara för att spinna vidare på ett hett ämne."

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag