Foto: Bertil Ericson / Scanpix
 Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Emanuel Karlsten: Konspirationsteorierna kommer att flöda

Publicerad
Uppdaterad
Anklagelsen mot Julian Assange kommer att slå ner som en bomb i internetvärlden. Och dela den. Med Wikileaks har Julian Assange blivit en internets Che Guevara. En frihetsrevolutionär, en nytänkare, en symbol. Men också hatad och jagad av amerikanska myndigheter. Lita på att konspirationsteorierna kommer att flöda.
Givetvis finns ingen skyldig innan dom har fallit. Lika lite som att någon är oskyldig. Det faktumet kommer att splittra den hittills unisona hyllningssång som sjungits om Julian Assange.
För även om Wikileaks är långt mycket mer än en mans arbete är Julian Assange det enda ansikte vi har fått att identifiera den revolutionerande organisationen med. En organisation som saknar jämförelse i historien.

Deras läckta film som visade hur amerikanska soldater kallblodigt sköt ner civila offer är redan en historisk symbol för kriget i Irak. De 90 000 läckta dokumenten om Afghanistan är så omfattande att det fortfarande bedöms komma avslöjanden från dem. Aldrig tidigare har hemligstämplade dokument gjorts tillgängliga för allmänheten så systematiskt, så ofta. Aldrig har någon blivit en lika tydlig symbol för det nya, hierarkilösa internet.

Allt medan USA:s myndigheter står maktlösa och generat får godta att ett gäng gratisarbetare drar ner byxorna på dem. Givetvis agerar de och givetvis känner Julian Assange sig hotad. För Dagens nyheter har Wikileaks grundare berättat hur han ibland tvingas förse sig med livvakter, och flera gånger har rykten om hans död spritts när han obemärkt försvunnit från en stad, för att dagen efter dyka upp på andra sidan jordklotet. USA kan han inte längre besöka utan att bli anhållen och internet kokar av rykten om att USA utövar påtryckningar mot sina allierade för att gripa Assange.

Jag utgår från att det i och med anmälan
kommer att konspireras flitigt om att CIA till sist lyckats infiltrera även svenska myndigheter.

Men de allra flesta
kommer nog att känna som jag. Ta sig för pannan, häpna och undra: Vad ska man tro?

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida