Enligt The Daily Telegraph är elitsoldaterna utklädda till civilbefolkning som bor i området. Man använder också samma typ av vapen som rebellerna. Obs! Bilden till vänster är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: AP
Enligt The Daily Telegraph är elitsoldaterna utklädda till civilbefolkning som bor i området. Man använder också samma typ av vapen som rebellerna. Obs! Bilden till vänster är tagen vid ett annat tillfälle.  Foto: AP

Elitförbandet leder jakten på Khadaffi

Publicerad
Uppdaterad
Utklädda till civilbefolkning och beväpnade med samma vapen som rebellerna finns brittiska elitförbandet SAS på plats i Libyen - där man letar efter tidigare diktatorn Muammar Khadaffi.
Redan tidigare under veckan förekom uppgifter att elitstyrkan SAS, ett av världens mest välutbildade militärförband, hjälper rebellerna i Libyen att leta efter diktatorn Muammar Khadaffi.
Nu säger sig tidningen The Daily Telegraph ha fått bekräftelse från källor inom brittiska försvarsdepartementet.
"(De) har bekräftat att SAS har varit i Libyen under flera veckor, och spelat en nyckelroll i att koordinera Tripolis fall", skriver tidningen.

22 regementet

SAS-soldaterna i Libyen ska enligt The Daily Telegraph  tillhöra det 22 regementet, som är det som utför svårare uppdrag. I regementet finns flera specialiserade grupper.
Enligt tidningen är elitsoldaterna utklädda till civilbefolkning som bor i området. Man använder också samma typ av vapen som rebellerna, för att inte väcka uppmärksamhet.
Enligt tidningen har SAS nu fått order om att ställa om sina insatser, från att hjälpa rebellerna mer allmänt, till att fokusera på att hitta Khadaffi.

Tuffaste elitstyrkan

Brittiska SAS, Special air service, räknas till en av världens tuffaste elitstyrkor och har tjänat som förebild för styrkor i många andra länder.
Medlemmarna sätts regelbundet in i oroshärdar runtom i världen och är utbildade på att använda olika typer av vapen och uthärda mycket svåra situationer under lång tid.
Styrkan har under de senaste åren varit inblandad i strid i bland annat Afghanistan och Irak och arbetar med uppgifter från kontraterrorism till underrättelse och spaning.
De första uppgifterna om att SAS fanns i Libyen kom från The Sun.
"När rebellstyrkor strömmade in i Tripoli hjälpte de (SAS) till med att försöka föra Khadaffi inför rätta.", skriver tidningen.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida