ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Bobby Yip
Foto: Bobby Yip

Efter raketfiaskot: Kan spränga kärnvapen nu

ANNONS:
Tidigare artiklar

Nordkoreas satellituppskjutning slutade i fiasko.

Nu fruktar bedömare att diktaturen vill rädda sitt ansikte - genom att testspränga ett kärnvapen.

- Det här misslyckandet gör det troligare, säger analytikern Ralph Cossa enligt CBS News.

Den lilla asiatiska diktaturen misslyckades totalt med att skjuta upp en raket med landets första satellit - den exploderade i luften efter bara sekunder.

Nu fruktar bedömare att Nordkorea kommer ta till mer drastiska tag för att inte skämma ut sig inför omvärlden.

Raketuppskjutningar 2006 och 2009 följdes båda av kärnvapentester, enligt CBS News, och experter tror nu att regimen har större press på sig efter fredagens misslyckande.

– Det här misslyckandet gör det troligare att Nordkorea kommer genomföra ett kärnvapentest i en inte allt för avlägsen framtid, säger den amerikanska analytikern Ralph Cossa, ordförande för Pacific Forum CSIS.

"Ses som mer nödvändigt"

– Raketuppskjutningen skulle demonstrera regimens kraft och tekniska kunnande. Ett kärnvapentest kan nu ses som mer nödvändigt, inte bara för att förbättra vapnen, utan också för att rädda ansiktet.

Att skjuta upp landets första satellit under hundraårsfirandet av den tidigare diktatorn Kim Il-Sungs födelse skulle ingjuta stolthet i det slutna landet. I stället blev misslyckandet en pinsamhet som fördömdes kraftigt av omvärlden.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: