ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
När livstidsdomen mot Niclas Nilsson fastställdes i hovrätten, sänktes även skadeståndet till den drabbade 14-åringen. Bertil Hübinette var ordförande i rätten vid tillfället. Han har mottagit flera dödshot sedan dess.
När livstidsdomen mot Niclas Nilsson fastställdes i hovrätten, sänktes även skadeståndet till den drabbade 14-åringen. Bertil Hübinette var ordförande i rätten vid tillfället. Han har mottagit flera dödshot sedan dess.

Domare hotad: "Jag ska våldta din fru"

ANNONS:
FAKTA

Den var den 24 september förra året som Niclas Nilsson drogpåverkad tog sig in hos den 42-åriga
kvinnan i Örebro.
Vid midnatt vaknade kvinnans
14-åriga dotter av skrik.
Niclas Nilsson dränkte mamman i badkaret inför dotterns ögon.
Därefter injicerade han flickan med amfetamin och våldtog henne upprepade gånger.
I april dömdes Nilsson av tingsrätten till livstids fängelse för mord och våldtäkt.
Dessutom skulle han betala 610 850 kronor till flickan i skadestånd.
I torsdags fastställde hovrätten Nilssons livstidsstraff men sänkte skadeståndet med 100 000 kronor efter att ha hänvisat till en tidigare dom från högsta domstolen, HD.
Hovrättens dom i skadeståndsdelen har kraftigt kritiserats av ledande jurister som nu kräver att HD prövar domen och ger 14-åringen ett högre skadestånd.

Visa merVisa mindre
Hovrättspresident Bertil Hübinette och hans familj har hotats till livet. Detta efter den uppmärksammade domen i Göta hovrätt då skadeståndet till en våldtagen 14-årig flicka sänktes.
Jag har fått ta emot en mängd allvarliga hot i telefonsamtal och sms. Fortsätter det ska jag begära polisskydd, säger han till Expressen.
En person ringde Bertil Hübinette i går och hotade: - Jag ska våldta din fru och mörda dina barnbarn. Undrar då om kränkningen är tillräckligt hög? Bertil Hübinette, 66 år, var rättens ordförande i rättegången mot den man som förra hösten mördade en kvinna i Örebro inför ögonen på hennes dotter. Sedan drogade och våldtog han den 14-åriga dottern upprepade gånger.

Sänkte skadeståndet

Livstidsdomen mot den 35-årige Niclas Nilsson fastställdes i torsdags, men hovrätten sänkte skadeståndet för flickan med 100 000 kronor till totalt 510 850 kronor. Skadeståndet i kränkningsdelen är ändå det största som någonsin tilldömts ett brottsoffer. Men detta faktum har inte hindrat en del människor att mordhota domaren. - Jag har aldrig varit med om något liknande och givetvis är det mycket obehagligt. Jag hoppas att det klingar av men fortsätter det får jag koppla in polisen, säger Bertil Hübinette.

Hoten mot domare ökar

Han har arbetat som domare under lång tid och tycker att de allvarliga hoten ökat, särskilt de senaste fem åren. - Med sms, mobiltelefoner och e-post är det lättare att nå människor nuförtiden, säger han. Enligt domstolsverkets regelbundna undersökningar har hoten mot domare ökat kraftigt.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: