Antonin Scalia. Foto: Peter Foley / Epa / Tt
Antonin Scalia.  Foto: Peter Foley / Epa / Tt

Domare Antonin Scalia har avlidit

Publicerad

Antonin Scalia, domare i USA:s högsta domstol, har avlidit, uppger New York Post.

Scalia utnämndes till Högsta domstolen av president Ronald Reagan 1986, och har gjort sig känd för att ha konservativa värderingar.

FBI ska vara inblandade i utredningen, men Scalia ska ha dött av naturliga orsaker, enligt New York Post.

– Han var en extraordinär person och jurist, beundrad och högt skattad av sina kolleger, säger John Roberts, ordförande i Högsta domstolen i ett uttalande.

Scalia har under sina drygt 30 år i Högsta domstolen gjort sig känd för att ha republikanska konservativa värderingar.

Domare i USA:s högsta domstol utnämns på livstid av den sittande presidenten, vilket gör att Scalias död kan innebära att balansen mellan liberala och konservativa i domstolen förändras, vilket kan ha stor betydelse för landets framtida utveckling.

Bara ett par timmar efter beskedet om Antonin Scalias död väcktes krav från republikaner i senaten att det borde vara upp till nästa president att utse efterträdaren.

Vill att Obama avvaktar

Även presidentkandidaten och senatorn Ted Cruz ställdes sig bakom kravet på Twitter efter att först ha kallat domaren för en "amerikansk hjälte".

– Vi är skyldiga honom och vår nation att senaten säkerställer att det är nästa president som presenterar hans efterträdare, skrev han.

Donald Trump twittrade:

– Den totala oväntade förlusten av högsta domstolens domare Antonin Scalia är ett enormt bakslag för den konservativa rörelsen och vårt land!

Andra kandidater som Jeb Bush och Marco Rubio nöjde sig med att beklaga sorgen och skrev att de bad för Antonin Scalias anhöriga.

 

 

President Obama uttalade sig från Vita huset och sa att han skulle utse en ny domare under sin mandatperiod.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida