ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Diktatorns man vägrar svara på frågorna

ANNONS:

Den eritreanska regimen och presidentrådgivaren Yemane Gebreab kallade till presskonferens på hotell Scandic Infra City där diktatorn Isayas Afewerkis anhängare har haft möte under påskhelgen.

Men Expressen stoppades från att delta. Och Expressen fick heller inga svar av presidentrådgivaren på Arlanda när han lämnade landet efter konferensen.

– Diktatorns närmaste man ville inte svara på någon av våra frågor. Han sa inte ett ljud, säger Expressens Åsa Asplid.

På måndagsförmiddagen höll den eritreanska regimen en presskonferens på Scandic Hotell i Väsby. Den eritreanske diktatorn Isaias Afewerkis närmaste man, Yemane Gebreab, representerade regimen.

När presskonferensen skulle börja var fyra svenska mediebolag på plats, bland annat Expressen, som stoppades i dörren av vakter.

– Vi fick inte komma in, vi var inte välkomna enligt en lista som arrangören tagit fram, berättade Expressens reporter Åsa Asplid, som då stod utanför Scandic Hotel Infra City tillsammans med Expressens fotograf Roger Vikström.

Filmade Expressen i stället

Teamet fick inget svar på frågan varför de inte var välkomna in.

- Nej, de säger att de väljer vilka medier som får komma in, säger Åsa Asplid.

I stället filmade vakterna Expressens utsända team under tiden de stod utanför hotellet.

– Vi vet inte varför eller hur det filmade materialet ska användas, säger hon.

"Visade fel bild av Eritrea"

Expressen pratade med Svenska Dagbladets journalist Hannes Delling efter presskonferensen.

– Hannes Delling ställde frågor om den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, men Gebreab ville inte svara. Delling frågade också varför inte alla medier var välkomna, men då hade presidentrådgivaren svarat att svenska medier hade visat upp fel bild av Eritrea. Jag tolkar det som om det var därför vi inte fick komma in, säger Åsa Asplid.

Direkt efter presskonferensen lämnade den av USA terrorstämplade presidentrådgivaren Yemane Gebreab Scandic Infra City för att åka till Arlanda och lämna Stockholm.

När Expressen försökte ställa frågorna som Expressens utsända inte fick möjlighet att ställa på presskonferensen hindrades först Expressens fotograf och videoreporter från att ta bilder.

Expressens reporter Åsa Asplid lyckades till slut ställa frågor till presidentrådgivaren Gebreab. Bland annat:

Lever Dawit Isaak?

Var finns Dawit Isaak?

Har du träffat Dawit Isaak?

– Men Gebreab ville inte svara på någon av våra frågor. Han sa inte ett ljud, säger Expressens reporter Åsa Asplid.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: