ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Dagens Industri avslöjar i dag att Saab Bofors säljer vapen kung Abdullahs Saudiarabien. Handelsminister Ewa Björling har tidigare förnekat att krigsmaterial för strid säljs till landet. Foto: MIKAEL SJÖBERG och AP
Dagens Industri avslöjar i dag att Saab Bofors säljer vapen kung Abdullahs Saudiarabien. Handelsminister Ewa Björling har tidigare förnekat att krigsmaterial för strid säljs till landet. Foto: MIKAEL SJÖBERG och AP

DI: Saab Bofors Dynamics säljer vapen till Saudiarabien

ANNONS:
Läs mer
Saab Bofors Dynamics säljer pansarvärnsrobotar till Saudiarabien, skriver Dagens Industri.
Exporten är känslig då landet bryter mot demokratiska rättigheter. Handelsminister Ewa Björling har tidigare förnekat att krigsmaterial för strid säljs till Saudiarabien.
Saab Bofors Dynamics varken bekräftar eller förnekar uppgifterna.
Samma sak säger Peter Liander, pressinformatör i Saab-koncernen:
- Vi kan varken bekräfta eller dementera om vi sålt vapen till Saudiarabien.
Andreas Ekman Duse, chef på Inspektionen för strategiska produkter (ISP), säger till TT att han inte kan kommentera och hänvisar till företaget.

Tog emot KS-material

Enligt ISP:s statistik över den svenska försvarsmaterielexporten för mars i år var Saudiarabien ett av de länder som tog emot KS-materiel, det vill säga krigsmateriel för strid, från Sverige. Det handlade om två typer: KS4, som enligt förordningen om krigsmateriel betyder "robotar, raketer, torpeder bomber m.m." och KS5 som omfattar utrustning för inriktning och styrning av till exempel robotar.
Försvarsmateriel klassificeras förutom som KS också som ÖK, som betyder övrig krigsmateriel.
Saab gick, enligt DI, i december 2007 gick ut med att företaget fått två exportbeställningar, varav den ena gällde den aktuella pansarvärnsroboten Bill 2. Saab valde då att hemlighålla kunden.

Oklart vem som ansvarar

Men flera av varandra oberoende källor uppger för DI att köparen är kungadömet Saudiarabien och att det är första gången svensk industri säljer krigsmateriel för strid till Saudiarabien.
Vem i regeringen som håller i frågan tycks det råda delade meningar om.
TT har sökt försvarsminister Sten Tolgfors (M). Hans pressekreterare säger att frågorna är handelsminister Ewa Björlings.
Handelsministerns pressekreterare Monica Ohlsson säger i sin tur att det är den självständiga myndigheten ISP som gör prövningen av enskilda affärer.
- ISP kan även välja att lämna över ärenden av principiell vikt till regeringen, och för sådana ärenden svarar Carl Bildt, säger Monica Ohlsson och tillägger att Ewa Björling inte fått någon information om affärer mellan Saab och Saudiarabien.

Bildt vill inte kommentera

Utrikesminister Carl Bildt låter hälsa, i samband med ett besök i Göteborg i dag, att han inte vill kommentera uppgifterna om vapenförsäljningen.
När Ewa Björling intervjuades i Sveriges Radios Studio ett i juli förra året förnekade hon att Sverige exporterade krigsmateriel för strid till Saudiarabien, trots att Saabs kontrakt då enligt Dagens Industri hade mer än ett och ett halvt år på nacken.
- Det är en väldigt stor avsaknad av demokrati och mänskliga rättigheter i Saudiarabien, det ska vi konstatera till att börja med. Och till Saudiarabien sker då export av övrig krigsmateriel, det vill säga krigsmateriel som inte är avsedd för strid, sade Björling.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: